Meglepően sok a lelkizés

2022.12.03. 10:30

Akcióhős Télapó – Vérapó filmkritika

Közelednek az ünnepek, így érkeznek a menetrend szerinti karácsonyi filmek is. Persze a klasszikusokhoz nehéz felérni, azért Hollywoodban rendre megpróbálják kicsit felkavarni az állóvizet és néhány különlegességgel előrukkolni.

Péter Zsombor

Jelenet a filmből

A Vérapó tökéletesen illik az ilyesféle kuriózumok közé, noha tavaly már láthattunk egy akció, thriller köntössel operáló Mikulásos alkotást Mel Gibson főszereplésével, A dagadék címmel. Jelen esetben egy fokkal még elszálltabb összképre lehetett számítani, hála a sajátos stílusáról ismert Tommy Wirkolának.

A szemérmetlenül gazdag Lightstone család épp a szokásos karácsonyi összejövetelt ünnepli, amikor rájuk tör egy csapat fegyveres, hogy kirabolják őket. Igen ám, de a Mikulás (David Harbour) éppen akkor érkezik a hatalmas házhoz, amikor az eset történik. Az öreg puttonyos nincs már a legjobb formában, mégsem nézheti tétlenül ahogy ártatlanokat bántanak.

A sztori első blikkre egy szimpla filmet sejtet, melyben a Télapó botcsinálta akcióhőssé válik és megmenti a túszokat, s velük együtt a karácsonyt. Wirkola azonban ennél jóval elborultabb figura, elvégre az ő nevéhez fűződik a Náci zombik, a Hét nővér, vagy a szintén teljesen elszállt, de annál szuperebb Az utazás. Legújabb művébe is sikerült belevinni a saját szájízét. Rögtön a család bemutatásnál tudatosul bennünk, hogy ennyire elnagyoltan diszfunkcionális kompániát bravúr összehozni. Mindenki kapzsi, arrogáns és önző, egyedül a kislány Trudy (Leah Brady) viselkedik normális ember módjára, illetve a szülei is próbálkoznak, több-kevesebb sikerrel. Persze ezeknek a karikatúra szerű figuráknak megvan az előnye, merthogy piszok viccesek tudnak lenni, legyen szó bűnözőkről családtagokról egyaránt. A másik oldalon ott a címszereplő, akinek kicsit elege van mindenből. A követelődző fiatalokból, a hitehagyott felnőttekből és a komplett karácsonyi hangulatból. Ez a díszes társaság gyűlik össze, hogy egy eszement vérfürdőbe torkolljon a szeretet ünnepe és bizony van itt minden. Kicsit talán túl sok minden, ugyanis Wirkola nem mindig találja meg a kontrasztot a műfajok és stílusok közt. A Vérapó akciófilmként remekül vizsgázik, nem fogja vissza magát, csak azt sajnáltam, hogy az egyik ilyen remekül koreografált zúzásból vajmi keveset látunk a sötétség miatt. A humorral sem bánik rosszul, fogunk mosolyogni, sőt nevetni is, bár a töménytelen mennyiségű szóviccekből lehetett volna kevesebb. Ami mégis leginkább kidobott az élményből az a karácsonyi giccs. Ez nem az a mozi, ami igényelné a zsáner sablonjait, mégis meglepően sok a lelkizés, mely megakasztja a tempót és fókuszát veszti a film. Értem miért volt rá szükség, csak azt nem miért ilyen arányban.

A Vérapó ettől függetlenül egy korrekt darab, még ha kicsit rapszodikus is. Remek a Mikulás kis eredetsztorija, de akad itt egy kis Drágán add az életed, illetve kap egy hommage-t a Reszkessetek betörők is, ami a film egyik legjobb jelenetsora. Kár, hogy a lendület nem tart ki a végéig és az arányok közt nincs meg mindig az összhang, de aki egy kicsit másféle, vérgőzös szórakoztatásra vágyik, az nyugodtan tegyen vele egy próbát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában