A régizene ma is vonzó és népszerű

2022.11.16. 19:30

Negyvenötödik születésnapját ünnepelte a hévízi Musica Antiqua

Telt házas gálahangversennyel ünnepelte 45. születésnapját a hévízi Musica Antiqua Együttes a városháza dísztermében.

Péter B. Árpád

A születésnapi gálakoncerten az együttes mai és korábbi tagjai is felléptek, együtt muzsikáltak

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az ünnepi műsorban jelenlegi és korábbi tagok is felléptek, az est előtt pedig Varga Endre művészeti vezető arról beszélt portálunknak: az együttes Hévíz egyik büszkesége, „olyan kulturális kamarazenekar, amely évtizedeken át bizonyította, képes megújulni, mindig újat hozni, a színvonalat megtartva”. 

Az est egy pillanata. Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az ünnepi hangverseny egyfajta összefoglalása volt az eltelt négy és fél évtizednek, s egyben tisztelgés a zenekar alapítója, Adorján József munkássága előtt is.

– A Musica Antiqua összetartó csapat, amelynek tagjai nemcsak együtt zenélnek, hanem segítik egymást a mindennapi életben is. Sikereinkben, eredményeinkben hatalmas szerepe van kollégáimnak, akik munkájukkal Hévíz hírnevét öregbítik a nagyvilágban. Ez a zenekar érdemes arra, hogy a kultúra és a fürdőváros hírvivője legyen, s megérdemli a támogatást. Az elmúlt nehéz éveket valahogy túléltük, mindannyian komoly áldozatot hoztunk a zenekarért: de a hagyomány kötelez mindannyiunkat – összegzett Varga Endre, aki szerint „kötelességük” folytatni a megkezdett munkát, őrizve azt a zenei kuriózumot, amely a világ gyorsulásától, változásától függetlenül állandó érték marad.

Az est díszvendége Kállay Gábor furulyaművész, zeneszerző volt, aki azt mondta, e program tisztelgés Czidra László blockflőteművésznek, a hazai régizenejátszás úttörőjének emléke előtt, akivel maga is szoros kapcsolatban állt, játszott az általa vezetett Camerata Hungaricában is, amelynek 12 reneszánsz és korabarokk albuma jelent meg. 

Telt ház fogadta a születésnapi gálakoncertet
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Ez az együttes szervezte annak idején a keszthelyi reneszánsz és barokk napok programjait, Kállay Gábor pedig azokon találkozott sok-sok Musica Antiqua-taggal s Adorján József tanár úrral is.

– Olyan időt élünk az egész világban, amelyben az ember úgy érzi, a „széplelkű dolgok” kicsit háttérbe szorulnak – felelte portálunk kérdésére Kállay Gábor –, de a zenészek, művészek körében hihetetlenül nagy presztízse van a régizenének, s a közönség széles rétege is szereti ezt, ragaszkodik ehhez.

A 45 éves Musica Antiquát Papp Gábor polgármester is köszöntötte, kiemelve: a zenekar „olyan missziót vállalt fel, amely a világunkban egyre ritkább, épp ezért kincset ér”. 

– Látványos reneszánsz kosztümök, korhű hangszerek, tehetséges ifjú zenészek és elhivatott hagyományőrzés jellemzi az együttest s annak munkáját – szögezte le a városvezető, hozzátéve: élén pedig mindig olyan emberek álltak és állnak, akiknek „elhivatottsága, alázata, zene iránti rajongása nélkül most nem ünnepelhetnénk a 45. évfordulót”.

Papp Gábor: A zenekar olyan missziót vállalt fel, amely a világunkban egyre ritkább, épp ezért kincset ér
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az esten felcsendült J. S. Bach Badinerie menüettje is, Pas Dominika előadásában. E szerzemény hat évvel ezelőtti felvételét már több mint 100 ezren látták a legnépszerűbb videómegosztó csatornán, így ez a repertoár legnépszerűbb darabja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában