Negyedszázad a tánc jegyében

2022.11.08. 17:00

Fergeteges gálával ünnepelte 25. születésnapját a Gyenes Néptánc Együttes

Fergeteges gálával ünnepelte alapításának 25. évfordulóját a Gyenes Néptánc Együttes a keszthelyi Balaton Színházban.

Péter B. Árpád

A Gyenes Néptánc Együttes évente 50-60 alkalommal lép a közönség elé

Fotó: ZH

Tarjányi Sándor, a művészeti csoport vezetője felelevenítette: a Gyenes Néptánc Együttes 1997-ben alakult Fodor Iván és felesége, Edit vezetésével. Létrejöttében nagy szerepe volt annak, hogy a helyi klubkönyvtárban a ’90-es évek elején beindult a néptáncoktatás, majd ezt követően már az általános iskolában is lehetőség nyílt a tánccal való megismerkedésre órarendi keretek között, illetve szakkörökön. Az együttes létrejöttével pedig a középiskolások és az egyetemisták is bekapcsolódhattak a helyi táncéletbe.

A csoport tagjai 14 és 40 év közötti gyenesdiási és környékbeli fiatalok, céljuk pedig, hogy elsajátítsák és bemutassák a magyar nyelvterület minél több vidékének néptáncanyagát. Tarjányi Sándor lapunknak elmondta: az együttes két órát kitöltő repertoárral rendelkezik, amelyben átfogó képet láthat a közönség hazánk gazdag néptánckultúrájából.

A Gyenes Néptánc Együttes évente 50-60 alkalommal lép közönség elé, s rendszeres résztvevője a helyi és zalai kulturális rendezvényeknek, emellett az ország számos helyszínén fellépett már, sikert aratva például a budapesti Millenáris és MOM Parkban, a Lánchídnál, a Pesti Vigadóban és a Kongresszusi Központban is.

Művészeti tevékenységükért, valamint a néptánckultúra megismertetéséért és az utánpótlás-nevelésért 2003-ban a Zala Megyei Közgyűlés Közművelődési nívódíját érdemelték ki, munkájukat Gyenesdiás önkormányzata és a községben működő Köz-Kultúra Alapítvány támogatja.

Gálaműsorukban Galga- és Szamos-menti, illetve moldvai, sóvidéki és rimóci táncokat is bemutattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában