Új színfolt

2022.11.09. 13:00

Bemutatkozott a Kerimbózsa Lentiben (galériával)

Kiállításmegnyitóval egybekötött zenés-táncos esten ismerkedhetett a közönség a városi könyvtárban kedden este a 2017-ben, a Kerka Kulturális Egyesület új színfoltjaként megalakult Kerimbózsa Néptánccsoporttal. A csapat megalakulása bizonyítja a néptánc közösséget összekovácsoló erejét.

Korosa Titanilla

Közös tánccal ért véget az est

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A táncosok vezetője Borsos Bertalan, női oktatóként pedig Kovács Blanka, a Kerka Táncegyüttes tagjai segítik az amatőr, de lelkes felnőtteket a néptánc világában. Már a névválasztás is frappánsra sikerült, erről is beszélt Borsos Bertalan.

- A név táborozás alatt született meg, arra kértem őket - mondta -, hogy lehetőleg egy jellegzetes zalai fogalmat keressünk, mikor az egyiküknek eszébe jutott viccesen, hogy legyen kerimbózsa, ők úgyis csak kerimbózsálnak a színpadon, ami zalai tájszólásban nagyjából annyit tesz, hogy egymás körül forgolódnak. A név aztán ráragadt a csoportra és azóta így nevezik magukat. A tagság főként volt néptáncosokból, régi kerkásokból és a Kerka Táncegyüttes utánpótlásához tartozó fiatalok szüleiből állt össze. Bennük merült fel igény arra, hogy szeretnének táncolni és megkerestek, hogy segítsünk nekik. Úgy kezdtük, ahogy a gyerekekkel, a technikai képzés után jöttek a figurák, mindenki lelkes és ügyes. Már négy koreográfiája van az együttesnek, felléptek a megyében és a határon túl is. 

A táncegyüttes tagjának, Magai-Király Eszternek mindkét gyermeke táncol a Kerka Táncegyüttesben, férjével a fiatalok példáján felbuzdulva a Kerimbózsa megalakításának kezdeményezői közt voltak. Elmondta: hetente egyszer próbálnak, ezen alkalmak már állandósultak életükben, mindig jó hangulatban telik el az idő tánc közben, ők egyben baráti társaság is, szívesen töltik együtt idejüket a táncos programokon kívül is.

A bemutatkozó esten a főszerep a néptáncé volt, magyarpalatkai szabadtáncokat és zalai koreográfiát adtak elő, Szőcs Emese gyimesi népdalt énekelt, amit ütőgardonon kísért, de más oldalukat is megmutatták a tagok a kiállításon, ahol a teljesség igénye nélkül látható göcseji paraszt-polgári viselet, üvegfestmények, gobelinek, hímzések, fafaragások, fonott, szőtt termékek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában