Fél évszázad a néptánc szolgálatában

2022.10.23. 10:00

Jubileumot ünnepelt a Kanizsa Táncegyüttes (videó)

A Kanizsa Táncegyüttes szombaton a HSMK színpadán ünnepelte fennállásának 50 éves jubileumát. A Bojtár Népzenei Egyesület élő zenéjére jelenlegi és volt táncosok változatos műsorral szórakoztatták a közönséget.

Benedek Bálint

A Bojtár Népzenei Egyesület élő muzsikájára "ropta" a jubileumi műsorán a Kanizsa Táncegyüttes

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

Az est alaphangulatát a palóc nyitótánc adta meg, mely után a narrációban elhangzott: a magyar nép tánchagyománya, dalkultúrája a régi idők emlékeit őrzi. A népi hagyományok felkutatása, ápolása céljából alakult a Kanizsa Táncegyüttes 1972-ben, s mind a mai napig a tiszta forrásból merítő népművészet dél-zalai fellegvárának tekinthető. A volt táncegyüttesi tagok nagy lelkesedéssel fogadták a megkeresést és 56 táncosuk jelezte is, hogy osztozik a közös örömben. Próbáltak visszanyúlni a kezdetekhez, a legrégebbi, az 1980-as években készült Dél-alföldi koreográfia, melyet minden generáció megtanult az eltelt fél évszázad alatt.

Ezt követően Balogh László polgármester szólt a táncosokhoz és a publikumhoz. Elmondta: csak akkor lesz valóssá és valósággá minden érték, nyeri el értelmét minden gondolat, tárja fel szépségét minden ritmus, ha azt megoszthatjuk másokkal, ha együtt élhetjük át annak élményét.

– Táncos generációk sokasága nőtt fel a Kanizsa Táncegyüttesben, számos országban szerepeltek tehetségeik – folytatta. – A kiváló együttes cím, több nívó-díj és a „Nagykanizsa Pro Urbe díja” mind azt jelzi, hogy a minőség és az elkötelezettség híveiként a táncegyüttes tagjai igazi példaemberei városunknak. Mindig jó hírét és mélyen gyökerező hagyományaink sokszínűségét képviselték, vagyis Nagykanizsát képviselték szerte a világban.

A műsor folytatásában fellépett még Berecz András Kossuth-díjas énekes mesemondó és Vizeli Balázs Kossuth-díjas népzenész is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában