Pelikánnak fekete autó kell!

2022.09.01. 14:00

Kellékautót keres a Hevesi Sándor Színház A tanú című előadáshoz

A gátőr nagy bajban van. „Fogalmam sincs, hogy jutok el Virág elvtárshoz, pedig életbe vágó, nem tudnának nekem egy fekete Pobedát, Warsawát, vagy Volgát szerezni?”, fordult lapunkhoz kétségbeesve Pelikán József gátőr.

Arany Horváth Zsuzsa

Pobeda autó Fotó: ZH/Archív

Tolmácsoljuk a kérését: ha Zala megyében, Zalaegerszegen valaki rendelkezik Volga vagy Pobeda (utóbbit 1946–1958 között gyártotta a Gorkiji Autógyár) típusú veterán autóval, akárcsak darabokban, vagy roncsként,  és szívesen segítene a bajba jutott Pelikánon, kérjük jelentkezzen.
Hol? A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház titkárságán.

Miért épp a színházban?

Komolyabbra fordítva a szót: a zalaegerszegi színház szeptember 30-án mutatja be A tanú című szatírát, amelyet filmalakban Bacsó Péter fergeteges rendezésében talán mindenki ismerhet. (A film hosszú évekig hevert dobozban, a kor politikai túlkapásaait kifigurázó alkotást a cenzúra nem engedte bemutatni.)
 

Jelenet a filmből: Őze Lajos, Kállai Ferenc (Virág elvtárs, Pelikán József gátőr)
 


Nos, ehhez az előadáshoz lenne szükség a szóban forgó járműre színpadi kellékként. Mivel a kocsi nem tud behajtani a teherliftbe, azért főleg a váz, illetve a kaszni lenne fontos. A színháziak számítanak a környéken működő retró autókat gyűjtőkre, klubokra, egyesületekre.

A kelet-európai ötvenes évek abszurd szocializmusába kalauzoló történet az autó segítségével idézné meg a „csengőfrászt” (hajnalonta erősen becsöngetve csapott le a karhatalom a gyanús elemekre) és a vele járó „jött érte a fekete autó” következményt. 

– Volt már rá példa a rendezői praxisomban, hogy a színházi felhívásra sokan megmozdultak, segítettek nekünk korhű kellékeket találni – mondta A tanú vendégrendezője, Böhm György, aki tavaly a Cigánykerék című musicalt, A kőszívű ember fiai című  romantikus színművet állította a Hevesi színpadára, de korábban láthattuk az ő felfogásában a Csókos asszony című operettet is. 
 

Böhm György Fotó: Archív
 


– Szeretnénk, ha szeptember 10-ig sikerülne megtalálni az autót, sok szerepet szánnánk neki, jópárszor beleülne Virág elvtárs, Bástya elvtárs és a többiek, ami jelezni hivatott, abban a korban bármikor, bárkiért mehetett a fekete autó, nem kellett hozzá főben járó rendszerellenes vétség – folytatta Böhm György, aki egyébként tavaly ünnepelte színházi rendezői pályafutása 50. évfordulóját. – Lehet, hogy ezúttal nekünk egy roncs is megfelelne, az épületbeni  közlekedési korlátok miatt. Aki segít nekünk, annak természetesen színházjegyekkel szeretnénk meghálálni a segítségét.

– Küldünk érte egy fekete autót – viccelődött mellettünk szorult helyzete gyors megoldásában reménykedő Pelikán József.  Azaz Kiss Ernő, aki A tanú főszerepét alakítja. Virág elvtársat, a koncepciós perben  együgyű tanúként használt gátőr ideológiai átnevelésének felelősét Besenczi Árpád igazgató kelti életre, Bástya elvtársat pedig Farkas Ignác Jászai-díjas színművész.  Hamvai Kornél színpadi változatában láthatjuk majd Baj Lászlót, Ecsedi Erzsébetet, Bellus Attilát, Urházy Gábor Lászlót, Szakály Aurélt, Mihály Pétert, Debrei Zsuzsannát, Magyar Cecíliát, Hertelendy Attilát, Wellmann Györgyöt, Czegő Terézt, Kovács Virágot. Valamint a korfestést segítő úttörőket.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában