Gyerekkora óta rajzol

2022.09.27. 17:30

Építészeti emlékek grafikákon – Dr. Elek Attila alkotásaiból nyílt kiállítás Hévízen

Megnyílt dr. Elek Attila főorvos Építészeti emlékek grafikákon című kiállítása a Terápiás Centrumban. A hévízi betegklub vezetője gyerekkora óta rajzol, és ma már agyagozik is.

Péter B. Árpád

Meg akarták mutatni, hogy a gyógyító embereknek van „másik arca is”. A kiállítás-megnyitón dr. Holléné dr. Mándó Zsuzsanna és dr. Elek Attila

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A Magyar Orvos Írók és Képzőművészek Körének tagja azt mondta: munkáival kellemes érzést szeretne kelteni a nézőkben – és önmagában is.

Dr. Elek Attila szerint annak is alkotnia kell, aki úgy érzi, nincs hozzá kellő tehetsége, mert a folyamat már önmagában is gyógyít: a lelket feltétlenül. Mint mondta: a képein megjelenő helyszínek közül kettőnél járt személyesen – a többit az érdekességük miatt vitte papírra, művészi módon.

– Remélem, kellemes érzést tudok átadni a nézőknek – mondta lapunknak a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főorvosa. – Azt szeretném, ha jól érezné magát az, aki nézi a képeimet. Én például nem szeretem, ha valaki bemegy egy kiállításra, és nem érti, hogy mi van előtte. Szerintem az sosem a közönség hibája, ha nem „jön át”, mit akar mondani a művész. Ebben az esetben inkább az alkotónak kellene valamit kitalálnia, hogy befogadhatóbbá tegye a munkáit.

A tárlatnyitón a hévízi Illyés-iskola művészet tagozatos diákjai léptek fel
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Dr. Elek Attila 2019-ben érkezett Hévízre, korábban Dunaújvárosban gyógyított. Számos kiállítása volt már országszerte, most a terápiás centrumban 42 alkotása került a közönség elé.

– Az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra: a fehér köpenyen túl kollégáink között különböző tehetségek vannak, akik számos módon, például alkotómunkával töltik el a szabadidejüket, ami érdekes lehet a külső emberek, illetve a betegek számára is – szögezte le dr. Holléné dr. Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója. – Attila képei különlegesek, elsősorban épületeket, tájakat rajzol ceruzával, illetve szénnel. S az is fontos, hogy a művészeti alkotások egyfajta terápiaként szolgálnak.

Emlékeztetett: a művészetterápia használatos orvosi eszköz a rehabilitációban, ezzel a kiállítással pedig meg akarták mutatni, hogy a gyógyító embereknek van „másik arca is”.

A megnyitón – amelyen a hévízi Illyés-iskola zenét tanuló növendékei léptek fel – dr. Elek Attila elárulta, érdemes októberben visszatérni a tárlatra, hiszen időről-időre cserélni fogja képeit, vagyis újabb, művészi módon megformált helyszínekkel: jellegzetes épületekkel, tájakkal találkozhat a látogató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában