Másodszor rendeztek nemzetközi művésztelepet Gyulán

2022.09.21. 08:30

Két kiállításon szerepel Buday Mihály

A Zalaszentgyörgyön élő, zentai születésű Buday Mihály festőművész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők két, szeptember 30-ig látogatható tárlaton. A gyulai nemzetközi művésztábor szombaton zárt, a kakucsi önálló tárlat megnyitója pedig pénteken lesz.

Mozsár Eszter

Buday Mihály alkotásai Gyulán Fotó: ZH

A Békés megyei Gyula városában másodszor rendeztek nemzetközi művésztábort. Buday Mihály és Alim Adilov művészeti vezető szervezésében indult a tábor még 2019-ben, s két év kihagyás után idén tizenkét művész érkezett szeptember 11-18. között az önkormányzat vendégházába. A résztvevők az alkotói munka mellett megismerhették a környék kirándulóhelyeit s kulturális programjait.

Buday Mihály alkotásai Gyulán Fotó: ZH
 

A zárórendezvényen, az Almássy-kastély kávézójában Kónya István, Gyula alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, Bassam Ali főorvos ötlete alapján jött létre a művészeti találkozó, az összegző tárlat Impressziók címe is tőle ered, utalva arra, milyen benyomások érik a nézőt a képekkel való első találkozáskor. A szeptember 30-ig látogatható tárlatot Tuza Béla ügyvéd ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, ahol Alim Adilov, Bényi Éva, Buday Mihály, Györei Roland, Pálinkás Mariann, Papp Tímea, Pruha Mária Anett, Saár Tibor, Szatmári Ottilia, Szepesi Andor, Georgeta Monica Tornean és Zajácz Tamás mutatkozik be a közönségnek.

A gyulai tárlatmegnyitó Fotó: ZH
 

Buday Mihály érdeklődésünkre elmondta, már készül a szeptember 23-án, pénteken 17 órakor Kakucs község önkormányzatának dísztermében nyíló önálló tárlatára. A megnyitót a Szent Kereszt-templomban tartják, a kiállítást dr. Kendéné Toma Mária ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe, vendégelőadóként Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó lép fel. 

A Fény lánya (2022) című legújabb festmény is szerepel a kakucsi tárlaton Fotó: ZH
 

- Szakrális, a saját álomvilágomat és a magyar történelmet idéző festményeimet, illetve a fára, deszkára festett ikonformájú képeimet viszem. Emellett láthatóak lesznek az újrahasznosított, vegyes technikákkal készült legújabb alkotásaim, amikhez a saját gyűjteményemből használtam fel az 1800-as évekbeli újságokat és antik könyvborítókat. Mostanában a színvilágomon is változtattam, s az eddig jól felismerhető aranybarnás tónusokat kiegészítettem a fény-ellenfény játékával, ahogy a Fény lánya című képemen is látható - mondta a művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában