A nyugalom fesztiválja

2022.08.10. 18:00

Látogatottsági rekord született az idei Kőfeszten

Mintegy 40 ezren vettek részt a „Kőfeszt – A nyugalom fesztiválja” ötnapos programjain a Káli-medence és vonzáskörzete 10 településén. Ezúttal majdnem háromszor annyi látogató érkezett a Balaton-felvidékre, mint tavaly, és sokan útra keltek Zalából is.

Péter B. Árpád

A nyugalom fesztiválja meghitt élményt biztosított a látogatóknak

Forrás: Kőfeszt

A szervezők azt mesélték, van olyan keszthelyi vállalkozó, aki erre a hétre időzíti a szabadságát, s mivel a Káli-medence csak egy kőhajításnyira van a Nyugat-Balatontól, így minden nap jött s ment, hogy részese lehessen a Kőfesztnek, amely ezúttal tíz helyszínen várta a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat. Zalából egyébként sokan átruccantak a programokra, amelyeknek idén Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Ábrahámhegy és Monoszló adott helyet.

A fesztivál alapvető missziója az, hogy a népművészetünk, néphagyományaink élővé és megélhetővé váljanak. Ez a koncepció – no és persze a változatos programsor – ezúttal mintegy 40 ezer embert vonzott a Balaton-felvidékre, ahol 10 településen 25 helyszín várta az érdeklődőket.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak a program összeállítása során
Forrás: Kőfeszt

Demjén Ferenc a nulladik napon hatalmas sikerű koncertet adott Kővágóörs sportpályáján, s ugyanígy sokakat vonzott a Misztrál, a Fordulj Kispej Lovam Együttes, Pál István Szalonna és Bandája, vagy éppen a jubiláló Szent Efrém Férfikar, valamint Ferenczi György és a Pesti Rackák örömzenéje is – sorolta a fesztivál alapítója, Csúri Ákos.

Idén a Kőfeszt adott otthont a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának is, ahol többek között a Fonó és a délvidéki Fokos zenekar, az erdélyi Üsztürü és Heveder, valamint a felvidéki Korpás Éva is fellépett, és mindannyian hajnalig tartó táncházak házigazdái voltak.

A népi játékok nagyon sok gyermeket vonzottak az öt nap során
Forrás: Kőfeszt

A tavasszal átadott Botond pajtában volt a folkcentrum, amely minden – gyerek, felnőtt, irodalmi, képzőművészeti és zenei – programot illetően maximálisan igazolta létjogosultságát, szögezte le Csúri Ákos, hozzátéve: természetesen a templomokban, udvarokban, játszótereken és a strandon is folyamatos volt a pezsgés.

A Kőfeszten három irodalmi-színházi ősbemutató volt, hat képzőművészeti kiállítás nyílt meg, emellett a vendégek láthattak a nomád harcászatot megismertető lovasbemutatókat, találkozhattak a Lichtensteinből érkezett Tarkabarka vándorszínpaddal, és számtalan további könnyű- és komolyzenei produkcióval, például a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyével is.

Táncházi hangulat. A Kőfeszten esténként ilyen élmények is várták a látogatókat
Forrás: Kőfeszt

Idén sem maradhatott el Navratil Andrea Dúdolója, vagy az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni dalos előadása, s a Görömbő Kompánia programjain is gyerekek és családok sokasága szórakozhatott. A Szent Efrém Férfikar pedig, szokásához híven, hatalmas közönséget vonzott, s nem csak a szentbékkállai templomba, hanem a kővágóörsi sportpályára is.

A Kőfesztet idén is a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatásával szervezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában