Hajdani nyarakon

2022.08.17. 17:30

Kiállítás a csödei alkotótábor elmúlt 25 évéből

Augusztus 10-én nyílt meg, s 25-ig látogatható a volt csödei iskola épületében az a gyermekalkotásokat bemutató tárlat, amely a több mint 25 éven át Nyilas Ilona fotóművész vezetésével ezen a helyszínen megvalósult nyári táborok élményeibe enged bepillantást.

Arany Horváth Zsuzsa

Oszkár bácsi Pusztaszentpéteren az egyik ifjú táborlakóval Fotó: Pezzetta Umberto

A szemlélő eleve elismeréssel kell adózzon annak, hogy a tábor vezetője, lelke, a 10 napos etapok tematikájának kidolgozója megőrizte a gyerekek alkotásait, írásait, rajzait, fotóit, kerámiáit, hiszen többezer gyerek fordult meg a kilencvenes évek elejétől évente megnyíló nyári táborokban. 

Messziről, sokan Budapestről érkeztek a felnőve ma már a világban szerteszét élő kisdiákok, hogy megismerjék a falusi élet hétköznapjait, a ház körüli teendőket, a zalai tájban élőket, a félig nomád életmódot, s a táborzárókon gyakorta színi előadásokat mutassanak be. 

Jurtalakóknál jártak 1996-ban Fotó: Pezzetta Umberto
 

Nyilas Ilona a kézművesség és a drámapedagógia eszközei mellett a kommunikációt helyezte a középpontba, így a táborozók riportokat készítettek az errefelé látható különlegességekről, érdekes foglalkozású emberekről. A papírra vetett élményeket rajzokkal, fotókkal egészítették ki. Ennek köszönhetően őrizték meg a riportok egyebek közt a mostanra teljesen kihalt Pusztaszentpéter község utolsó lakóját Oszkár bácsit, a zalai dombok között jurtában élő család mindennapi kihívásait, a vályogházépítés fortélyait, a szénégetők munkáját, a tökmagolaj készítést, az Alföldről ide költözött csikóslegény életét, Szabolcs Péter szobrászművész alkotásait. A kézzel írt beszámolók visszatükrözik a táborlakók lelkesedését, a látottakra való rácsodálkozását, ismeretszerző kíváncsiságát. Az asztalokon pedig fellapozhatók az együtt töltött időt dokumentáló fotóalbumok.

Itt élték meg az 1999-es teljes napfogyatkozást Fotó: Pezzetta Umberto
 

A tábornak otthont adó egykori iskolaépületnek is története van.

– Errefelé bicikliztünk, amikor megláttuk a házat, amiben akkor már régen nem folyt oktatás – mesélte ottjártunkkor Nyilas Ilona, aki akkor még főleg a fővárosi színházakban fotografált. – Sikerült megszerezni, a varázslatos környék és a vidék szellemisége hamar előhívta az ötletet, hogy nyaranta minél több gyerek táborozzon itt. Igyekeztem mindent átadni nekik, amivel addig csak találkoztam az életben.

A táborozásra akkora igény mutatkozott, hogy az alkotóművész londoni évei alatt is megszervezte, így 2007-től sem kellett nélkülözniük a helybe beleszerelmesedett családoknak a csödei nyári napokat. 

Az utolsó években megfigyelhető volt, hogy a telefonok, a kütyük eleinte igyekeztek átvenni az uralmat, mondta a táborok vezetője, de a táj és a falu varázsa többnyire feledtetni tudta a civilizációt. Nyilas Ilonát ma is megkeresik a hajdani táborlakók, a közösségi média szerencsére alkalmat teremt a kapcsolattartásra. 

Aprólékos díszítés a lap szélén Fotó: Pezzetta Umberto
 

 Reméljük, hogy augusztus 25-ig még elvetődnek Csödére közülük is néhányan, hogy lássák, mi mindennel gazdagodott a személyiségük a csodás csödei csendben. 

A táborok már csak szép emlékek maradnak, de a kézműves foglalkozásokat tovább élteti Nyilas Ilona. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!