Megnyitó

2022.08.13. 15:30

Fotó - és képzőművészeti kiállítás nyílt Márokföldön

Családias hangulatban, rokonok, ismerősök, barátok, érdeklődő helyiek részvételével nyílt meg a faluházban pénteken Szekeres Júlia fotográfus és Árvay László képzőművész közös kiállítása.

Korosa Titanilla

b-j Szabó István Márokföld polgármestere, Szekeres Júlia, Vigh László, Árvay László, Matyasovszky Margit az alkotások között

Fotó: Korosa Titanilla

Nem véletlenül viseli a tárlat az Őrség-

Hetés határán címet, hisz e térség az alkotók élettere. Szekeres Júlia márokföldi és hetési kötődésű, Árvay László pedig Budapestről érkezett Hetésbe, Zalaszombatfára évekkel ezelőtt.  

A fotók a térségből nyújtanak ízelítőt, mind a négy évszakból. A képzőművész alkotásai pedig olyan, már hulladékká vált anyagokból készültek, melyeket Hetésben mentett meg. Ezzel egyben igyekszik felhí

vni a figyelmet az újrahasznosításra, hogy ne dobjunk ki mindent, ne vágjunk ki minden fát, inkább ültessünk és őrizzük meg értékeinket. 

Tekintse meg a kiállítást mindenki, aki kíváncsi térségre, a csodás képek láttán a kedvük is jobb lesz, a képzőművész szobrai pedig igazán egyediek. 

Ezt fogalmazta meg a megnyitón az alkotók barátja Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre, aki a tárlatot méltatta. 

- Júlia egyedi látásmóddal és különleges megközelítéssel mutatja be e tájat a fotókon - mondta. - Nincsenek emberek, inkább csak utalások a képeket, de mégis süt belőlük, hogy ezt a tájat az őseink alakították olyanná, amilyen. Nincsenek rajtuk klasszikus tájra jellemző sajátosságok, de mégis az apró részletekből kitűnik, hogy ezen a vidéken készült és aki itt él, az ráismer. Bennük van a születés és az elmúlás. Egy közösséget megítélni úgy is lehet, hogy hogyan őrzi ősei örökségét. Eldobható világban élünk, a gazdaság mozgatórugója a folyamatos vásárlás, közben sok szemetet termelünk, és egy keveset újra is hasznosítunk. Árvay László képzőművészeti alkotásai unikális példái a régi anyagok újrahasznosításának, melyek szobrokként megnemesültek.

Köszöntőt mondott a megnyitón Vigh László, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala megyei vezetője is, Gubinecz Ákos népdalénekes pedig előadásával színesítette a programot.

A kiállítás augusztus 21-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában