Második helyezés

2022.08.11. 10:30

Cseh Tamás bárányai – Tóth Xénia fotója is díjazott lett a pályázaton

Második helyezést ért el Tóth Xénia keszthelyi képzőművész a Cseh Tamás tiszteletére meghirdetett fővárosi pályázaton Bárány az üres lakásban című fotójával.

Mozsár Eszter

Tóth Xénia

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Budai Vároltalmazó Alapítvány felhívásának célja az volt, hogy az 1. kerület egykori lakója, Cseh Tamás emlékét ápoló és szellemi örökségét képviselő képzőművészeti alkotások szülessenek – áll a sajtónak küldött közleményben. Harmincegy pályamunka közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a legjobbakat. A pályázat első díját Lévay Jenő A telihold dalai – Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak című alkotása nyerte, a második helyen Tóth Xénia Bárány az üres lakásban című fotográfiája végzett, a harmadik pedig Mayer István Cseh Tamás című domborműve lett.

A zsűri tagjai Előd Ágnes szobrász, Szurcsik József képzőművész, Révész Emese művészettörténész, Cseh András kutató képzőművész (Cseh Tamás fia), Váradiné Naszályi Márta kerületi polgármester, Salgó Viktória kulturális menedzser, énekes, dalszerző, valamint Csengey Balázs, a Cseh Tamás Archívum kutatója voltak.

Bárány az üres lakásban
Forrás: Tóth Xénia

A szervezők a közönséget is bevonták a döntésbe, a második fordulóba került alkotásokra bárki szavazhatott. A pályaművek fotóit a Budai Vároltalmazó Közalapítvány Facebook-oldalán, az eredeti alkotásokat pedig augusztus végéig a Budavári Önkormányzat aulájában tekinthetik meg az érdeklődők.

Lapunk érdeklődésére Tóth Xénia elmondta, egészen szürreális körülmények között készült a mobiltelefonos felvétel egy 2300 méter magas hegyen Ausztriában, a Nürnberger Hüttében: „A óriási hóviharban a kóbor bárányok beözönlöttek a kunyhóba, így szerezvén menedéket a zord idő elől. Számomra ez szokatlan látvány volt, olyannyira szürreális, mint a szeretett, címadó Cseh Tamás dal. Különleges megtapasztalás, mikor a megszokott napjainkat valóban egy bárány (jelen esetben báránycsorda) koronázza meg. Az ember egy viharos kifordított szürreális világba csöppen, s elkezdheti terelni a bárányt a lakásból kifelé a viharba. A fénykép eredetileg színes fotóként készült el, később lett ráhúzva a fekete-fehér effekt, így csökkentve azt a zajt, mely a figyelmet esetlegesen elterelhetné más irányokba” – nyilatkozta a keszthelyi képzőművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában