Podcast

2022.08.12. 14:00

Beszélgetős csatorna indult a kortárs művészetről keszthelyi képzőművészek kezdeményezésére

Olvasóink talán még emlékeznek, Keszthelyhez kötődő, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett fiatalok Az Andrássy úttól a Múzeum utcáig című közös tárlatával indította az idei évet a Balatoni Múzeum.

Mozsár Eszter

Tóth Xénia és Hermann Zsófia országos hallgatottságban bízik Forrás: GreenMouse Stúdió, Gyöngyös

A kezdeményezés célja az volt, hogy közelebb hozzák a magas művészetet az emberekhez, felpezsdítsék kicsit a térség kortárs művészeti életét. Közülük négyen áprilisban az elképzeléseiket podcast (digitálisan rögzített és interneten közzétett hanganyag) formájában ismertették. A keszthelyi születésű, jelenleg Budapesten élő Hermann Zsófia festőművész és Tóth Xénia képzőművész azóta elindította stúdióban rögzített podcastsorozatát Taurus Cornu Petit címmel, ami a Youtube-csatornán, Facebookon és Spotifyon is elérhető. 

Az első bemutatkozás érdekes témát érintett, azt járták körbe, mi a giccs. Ehhez segítségül hívták Clement Greenberg gondolatait. A második adásban már vendég érkezett, több részen keresztül vitatták meg Sándor János művészeti tanárral a művészeti oktatásban rejlő lehetőségeket, illetve nehézségeket. A vizuális kultúra órákkal kapcsolatosan szó esett például a pedagógusok elkötelezettségéről, a pszichológiai és anyagi támogatásokról, a kreatív feltöltődés fontosságáról, valamint a tanárok leterheltségéről. Arról is tanakodtak, miként lehetne még izgalmasabbá tenni a rajzórákat. A világháló különböző csatornáin jelen lévő Taurus Cornu Petit témáját tekintve hiánypótló a podcastek között. 

Következő adásuk vendége Tétényi Gabriella festőművész lesz, akinek munkásságában meghatározó a tárgyi kultúra műfajának kortárs művészetbe való adaptálása, a beszélgetés premierje augusztus 17-én, szerdán lesz. A fiatal képzőművészek célja, hogy a sorozatban tanárokat, esztétákat, filozófusokat, művészettörténészeket, művészeket szólaltassanak meg úgy, hogy a hallgatóság egyszerűen, érthető módon tájékozódhasson ezekről a témákról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában