Ünnepség

2022.07.15. 17:30

50 éves a közgazdász egyetemi képzés Zalaegerszegen

Július 13-15. között volt és jelenlegi hallgatók, oktatók, a város és az egyetemi kar vezetői ünnepelték különböző rendezvények keretében az 1971-ben az akkori budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskola intézeteként alapított, közgazdász képzést nyújtó felsőoktatási intézmény létrejöttét, az ünnepi kari jubileumi ülésre pénteken 14 órától került sor.

ZH

Vigh László, dr. Palkovics László, Csillag Zsolt, dr. Navracsics Tibor, dr. Gerencsér András, dr. Németh István, dr. Palányi Ildikó és Balaicz Zoltán

Fotó: Pezzetta Umberto

A mára a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjaként (PE ZEK) önálló kari minősítéssel oktató intézmény első évfolyamán 38-an kaptak diplomát nappali tagozaton.  Közülük Pipis István idézte fel a minden szempontból úttörőnek számító főiskolai életet, a befogadó város szeretetét. Őelőtte is számosan méltatták az alapító elődök munkáját, az első, 1971-1981 között igazgatói posztot betöltő dr. Tóth Endre pedig a Pannon Egyetem Pro Universitas Pannonica  nagy ezüst fokozatát vehette át dr. Gerencsér András rektortól és dr. Németh István rektorhelyettestől, a PE ZEK főigazgatójától. A veszprémi központú egyetem vezetője beszédében kiemelte, a hetvenes években több reformot valósítottak meg a felsőoktatásban, amelyek a vidéki képzési helyeket erősítették, a Pannon Egyetem ma is egyenrangúként kezeli a dunántúli városokban működő karokat. Jó kezekben van a zalaegerszegi kar, biztosította a jelenlévőket, a 2020 óta létrejött szervezeti közösség biztosítja a rangot a nemzetközi összehasonlításban is előkelő helyet elfoglaló egyetem révén. Dr. Németh István főigazgató szólt a tudásról, mint megoldóképességről, amely a felsőoktatás alapja, s amelyet a zalaegerszegi elődök is jól tudtak. A kar mai oktatói kara megőrzi a hagyományokat, de a jövő kihívásaira is a hallgatók szolgálatában reagál. Csillag Zsolt, a PE kancellárja emlékeztetett, a PSZF-e elnevezéssel indult karon szerzett diploma 50 éve megbecsült oklevél a munkaerőpiacon. Dr, Palányi Ildikó dékán személyes élményeket sorolt az elmúlt 30 évből, idézte a nagynevű oktatók munkásságát, a tudományos diákköri sikereket, hozzátéve, a név néha változik, a lényeg marad: jól felkészült szakemberek kibocsátása. 

Az első ballagás 1974-ben
Forrás: Archívum

A város akkor talán legimpozánsabb épülete, a számos intézménynek egyszerre otthont adó „zárda” legfelső emeletén 1971. szeptember 6-án tanévnyitóval és beiratkozással indult meg az első tanév 39 nappali és 14 levelező tagozatos hallgatóval valamint hat, főállású oktatóval. Az intézet első vezetője dr. Tóth Endre, a zalaegerszegi Csány László Közgazdasági Szakközépiskola addigi igazgatója lett.

Az 50 éves jubileumon dr. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, a PE kuratóriumának elnöke saját katonaévét idézte fel, amelyet e falak között töltött, majd arról szólt,  a PE integráló szerepet tölt be a dunántúli térségben, több egyenrangú egyetemi város hálóját valósítva meg. A kutatás és fejlesztés a jövő záloga, a felsőoktatás békét szolgáló feladata. Vigh László országgyűlési képviselő Zala kibocsátó erejére utalt, amikor azok neveit sorolta, akik innen indulva szolgálják a magyar fejlődést. Balaicz Zoltán polgármester az oktatók, köztük dr. Tóth Endre  magas szintű munkáját méltatta, s beszéde végén a PE ZEK számára Zalaegerszeg önkormányzata kitüntető oklevelét nyújtotta át. Dr. Palkovics László a Technológiai és Ipari Minisztérium tárcavezetője bizonyítva látta, hogy egy Zalaegerszeg méretű városban is lehet minőségi felsőoktatást működtetni, amely a következő években a járműipari tesztpálya partnerségével oktathat. A következő 50 év legalább olyan izgalmas lesz, mint az elmúlt ötven, mondta zárásként. 

2020. július 31-én az öt évtizedig Zalaegerszegen működő gazdasági felsőoktatási intézmény – a Nemzeti Felsőoktatási Törvény módosítása folyományaként 98 sikeres szemeszter, tehát 49 tanév után átkerült a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem szervezetébe.

Az ünnepségen kisfilm mutatta be az elmúlt ötven esztendő történéseit, kitérve a hazai és nemzetközi egyetemi kapcsolatokra, a tudományos kutatásokra, a szakmai konferenciákra,  a TDK eredményekre, a kar vezetésének elismertségére, a diákélet szépségeire, az itt végzettek sikereire.

Az első évfolyamban, 1974-ben 37-en, míg 20 évvel később, 1994-ben 173-an vehettek át diplomát az intézményben. A 2021/2022-es tanévben összesen 59 hallgató vehette kézhez oklevelét.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában