Letölthető könyvek

2022.06.24. 09:00

Újabb helytörténeti kiadványok érhetők el digitálisan a kanizsai Halis István könyvtárban

Dr. Károlyi Attila ügyvéd, helytörténész három korábbi könyvét digi­talizálta és tette mindenki számára elérhetővé a Halis István Városi Könyvtár. A fejleményről sajtóbeszélgetés keretében számolt be szerdán Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója és a szerző. 

Horváth-Balogh Attila

Dr. Károlyi Attila és Czupi Gyula

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Az ezredforduló óta digi­talizálunk dokumentumokat, elsősorban újságokat, százezres nagyságrendű oldalszámmal, s a pandémia felgyorsította ezt a folyamatot – mondta az igazgató. A korlátozások időszakában jelentkezett az olvasók részéről az az igény, hogy ami eredetileg könyv formátumban jelent meg, az is legyen elérhető a világhálón. 

– Ennek kapcsán sikerült digitalizálnunk Halis István Színes mozaik Nagy-Kanizsa történetéből, Kanizsa város története és annak jelen viszonyai (ez Nagykanizsa első történeti összefoglalója, 1861-ből), Zala­vármegyei évkönyv (benne a város, amilyennek 1896-ban látták), Kanizsai Enciklopédia, a Barbarits-féle Nagykanizsa Monográfia, továbbá a Nagykanizsa Városi Monográfia köteteit – folytatta Czupi Gyula. – Ezeket a köteteket könnyen letölthetik az olvasók akár a telefonjaikra is egy-egy QR-kód segítségével. Úgy gondoltuk, innovatív kezdeményezésünkkel első körben helytörténeti kiadványokat teszünk mindenki számára elérhetővé, nagy hangsúlyt fektetve a helyi szerzőkre. Így került a képbe dr. Károlyi Attila ügyvéd, helytörténész munkássága, melynek több kötet lett a gyümölcse – ezek közül hármat teszünk a sajtóbeszélgetéssel egy időben letölthetővé. 

Dr. Károlyi Attila kijelentette: nagy megtiszteltetés számára, hogy az Inkey Breviárium, a Nagykanizsa város elöljárói és a Nagykanizsa város országgyűlési és nemzetgyűlési képviselői című köteteket digitalizálta, majd közkinccsé tette a bibliotéka. 

A sajtóbeszélgetés végén Czupi Gyula jelezte: ugyanazon kötet hagyományos, papíralapú kiadásához viszonyítva a digitalizált könyvek kapcsán jelentősebb használatot tapasztalnak. Dr. Károlyi Attila egyik könyve fülszövegéből vett idézettel ajánlotta az olvasók figyelmébe könyveit, melyek a fiataloknak szólnak, arra ösztönözve őket, hogy vállalják Kanizsa történetét és várospolgári identitásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában