Különféle technikák

2022.06.21. 16:05

Gébárti virágok – tematikus gyermektábor Zalaegerszegen

Gébárti virágok címmel hívta életre idei, komplex kézműves gyermektáborát a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház, amit a Csoóri Sándor Alap támogatott. A 7-14 év közötti fiatal alkotók különféle technikákkal készítik használati és dísztárgyaikat, amikben az a közös, hogy mindegyiken valamilyen virágmotívum jelenik meg.

Mozsár Eszter

Csuti Tibor fazekas népi iparművész műhelyében Horváth Boróka Alexandra, Vass Lilien, Kovács Zalán és Tóth Boldizsár ismerkedik az agyagmegmunkálással

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az alkotóház emeletét finom levendulaillat lengte be, aminek forrása az egyik kézműves kuckó volt, itt a táborvezető, Simonné Dávid Anita irányításával készítettek levendulás textilpárnákat a gyerekek.

– A pamutvászonból készült téglalapot megtöltjük tömőanyaggal és levendulával, majd lezárjuk egy gyapjúfűzből készült motívummal, jelen esetben tulipánnal – ecsetelte a népi játszóházvezető. – Ezen a héten a népművészetben fellelhető virágmotívumokat csempésszük bele a különféle technikával készült tárgyakba. Hétfőn gyapjúfilcből készítettünk telefontokokat, ceruzatartókat, előtte megtekintettük a jurtát, ahol a gyerekek megfigyelhették a különféle népi mintákat, amit a későbbiekben ki-ki a saját elképzelése szerint használ fel. A héten még tervben van a mézeskalács-sütés, amire ugyancsak virágot mintázunk különféle magokból.

Schlitt Lili és Ujvári Lenke virágokat készítetenek Orot Edit gyöngyfűző segítségével
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A másik asztalnál Orot Edit gyöngyfűző mellett szorgoskodtak a lányok, akik tulipánt, árvácskát, liliomot fűztek, illetve virágos karkötők születtek az ügyes kezek alatt. Schlitt Lili Zalaistvándról érkezett, mellette lévő társa, Ujvári Lenke jóval messzebbről, Szegedről utazott Zalaegerszegen élő unokatestvéreihez. A rokonlátogatás nagyon jó alkalmat adott arra is, hogy részt vegyen a kézműves tábor foglalkozásain.

A fazekas műhelyben ügyesen formázták az agyagot a gyerekek, az edények, korsók mellett cifra várak készültek. Csuti Tibor fazekas elmondta, a kisebbek leginkább applikálással foglalatoskodnak, illetve a motoros korongozógépet használják, az idősebb már a lábbal hajtott változat mellé ülhetnek. Szerdán tovább folyik a műhelymunka, majd csütörtökön a megszáradt bögréket megfestik és virágmotívumokkal díszítik.

A népi kézműves gyermektábort 36. alkalommal rendezte meg a Keresztury VMK intézményegysége. A tábort szervező Pozvai Andrea arról tájékoztatta lapunkat, hogy az elmúlt is érdekes témákat választottak, volt például „Madár a népművészetben” vagy a honfoglalás korát járták körbe. A mostani tábor tematikáját a pünkösdi vitrinkiállítás ihlette. Pénteken virágszirommal fedik a mártott gyertya felületét, illetve a tábor zárásakor ifj. Horváth Károly népzenész „virágos” népdalokat tanít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában