Ünnepi könyvhét

2022.06.11. 13:00

Ezeket a regényeket ajánlják Zala megye ismert arcai

Június 9-én elindult az országos Ünnepi Könyvhét, ennek alkalmából három ismert zalai arcot kértünk meg, ajánljanak olvasnivalót a zaol.hu olvasóinak!

Rákos Bianka

Fotó: Pixabay.com

Bella Levente, énekes

Edith Egertől A döntés című könyvet ajánlom. Fontos írás arról, hogy annak ellenére, milyen körülmények között is élünk, a fejünkben dől el, boldogok leszünk-e vagy sem. 

Bella Levente
Forrás: Gerócs Balázs

Egy másik nagyszerű regény a Csernus Imre és Szabó Győző által jegyzett Toxikoma, amelyből nemrég készült egy filmváltozat is. A témája hasonló, mint Eger könyvéé: mi döntünk a saját sorsunkról, akárcsak arról, hogyan kezeljük a gyengeségeinket…”
 

Vári Tamás, képregényrajzoló, grafikus

H. G. Wells: Doktor Moreau szigete című regényének egy gyönyörűen illusztrált kiadását ajánlom. A szerző egy századfordulón élt sci-fi író, aki korát megelőzve alkotott a műfajban. Regényei máig ismert klasszikusok, melyek közül sokat feldolgoztak már filmen is. Ilyen például a Világok harca, A láthatatlan ember, Az időgép vagy éppen Dr. Moreau szigete. 

Szerintem rendkívüli a társadalomkritikai él a regényben: az egész sziget és azok félállati lakói egy társadalmi kísérlet részei, így tud a történet elgondolkodtatni, kívül helyezve minket helyzetünkön, a saját társadalmunk működésén.

Vári Tamás Fotó: Archív/Rákos Bianka

A Cser kiadó 2020-as kiadása több dolgot is ötvöz, amit szeretek. Azért ezt a változatot ajánlom, mert elképesztőek az illusztrációk. Ez a magyar kiadás egy magyar illusztrátor és képregényrajzoló, Németh Gyula több száz rajzával, digitális festményeivel van tele. Olyan egyedien tervezte meg a lényeket, mintha egy saját képregényhez vagy filmhez készített volna koncepciós rajzokat és jelenetképeket. Németh Gyulával személyesen is találkoztam és egy rajzos dedikációt kaptam a példányomba.

Fotó: Vári Tamás

H. G. Wellstől még nagy kedvencem az Istenek eledele, amit szintén mindenkinek ajánlok olvasásra”
 

Merics Nikolett, énekesnő

Lyn Ragan: Társ egy életen túl, valamint Jeffrey Moussaief Masson: Elveszett társaink  – jelenleg ez a két legmeghatározóbb könyv a számomra. 

Merics Nikolett

Az oka elsősorban az, hogy a közelmúltban elvesztettem imádott kutyámat, ami nagyon megviselt, s szerettem volna tudni, vajon hol lehet. Én töretlenül hiszek abban, hogy továbbra is létezik, és itt van mellettem. Minden olyan gazdinak ajánlom ezt a két könyvet, aki már átélt hasonló érzést. Nekem sokat segítettek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában