"Én hobbim" sorozat

2022.06.23. 16:00

A Nemzetközösség országainak jelképeiből nyílt kiállítás Nagykanizsán

A HSMK „Én hobbim” sorozatának keretében az intézmény földszinti előcsarnokában augusztus 20-ig látható A brit korona vonzásában címmel Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró kiállítása.

Benedek Bálint

Gelencsér Gábor kivételes gyűjteményével. A tárlat szinte egész nyáron, augusztus 20-ig látható

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Gelencsér Gábor évek óta gyűjt zászlókat, pénzeket, képeslapokat és megannyi emléket a föld országairól. A mostani tárlat anyagát jó barátja és segítője, Kalmár Anikó válogatta össze.

– II. Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából állítottuk össze a kiállítást – mesélte Gelencsér Gábor. – Egyrészt tisztelgünk a királynő, valamint a királyi család előtt, ezenfelül a II. Erzsébet számára fontos Nemzetközösség országait is bemutatjuk. Ez a szervezet olyan nemzetek és függő területek társulása, amelyeket lazán összeköt a hajdani brit birodalomhoz való tartozás történelmi öröksége és az ebből fakadó közös érdekek. A brit uralkodó a Nemzetközösség szimbolikus feje. A Nemzetközösségbe 54 önálló állam, valamint különböző gyarmatok és protektorátusok sora tartozik. Tagjai: az Egyesült Királyság, valamint 15 olyan állam, amelyik elismeri államfőjeként – főkormányzói képviselettel a brit uralkodót. Sőt, kétévente nemzetközösségi játékok néven sportversenyt szerveznek az olimpiához hasonlóan.

Hozzátette: a kiállításon öt földrészről 27 ország zászlaja jelenik meg. Látható ­például Belize, Pápua-Új-Guinea, Szváziföld, Pakisztán és a Seychelle-szigetek. Ezenfelül pénzérmék, bankjegyek, fényképek, a saját könyvtárából pedig különféle színes albumok érdekességekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában