Képeken a horvát élet

2022.05.24. 11:15

Tárlat mutatta be, hogy teltek a napok a Mura ölelésében

Most ugyan csak két hétig volt látható a település kultúrházában A Mura ölelésében című kiállítás, Havasi Viktória polgármester azt tervezi, hogy az értékes anyagból állandó tárlat jöhet létre.

Horváth Balogh Attila

Forrás: Szakony Attila

Forrás: Szakony Attila

A többnyire régi fényképek reprodukcióit felvonultató kiállítás megszületését egy horvát-magyar határon átnyúló projekt tette lehetővé. A tárlat a Mura mentén élő horvátság életének, mindennapjainak pillanatait villantja fel fotográfiák segítségével a közel- és a távoli múltból. A tárlat a kultúrházban volt megtekinthető.

Forrás: Szakony Attila

- A kiállítás a határon átnyúló projekt keretében valósult meg, amelyben több horvát és még egy magyarországi partnerrel veszünk részt - bocsátotta előre Havasi Viktória. - A tárlat létrehozása a projekt kötelező eleme volt, rendezvényt kellett szervezünk, melyen bemutatjuk a Mura menti horvátság hagyományait, szokásait, öltözködését, visszatekintve a múltba, s összekapcsolva azt a jelen hagyományaival. A képek mellett korabeli népviseletek és más tárgyak bemutatásával szeretnénk e célt elérni. A megnyitón felléptek a helyi horvát tamburások (ők képviselték a horvát nemzetiség muzsikáját), a murakeresztúri asszonykórus, valamint két versmondó, akik a Muráról szavaltak verseket horvát és magyar nyelven. Meghívtunk továbbá hímzéssel foglalkozókat, akik kimondottam a Mura menti motívumokkal ismertették meg a közönséget. Horvátországból, Sveta Marijából csipkekészítők jöttek, de volt lehetőség agyagozásra és mézeskalács-készítésre is.

Forrás: Szakony Attila

Havasi Viktória elárulta: a fotográfiák egy része saját gyűjtés, de érkeztek kölcsönbe képek helyi lakosoktól és a környező településeken élőktől is. Láthatók rajtuk egyebek közt murai vízimalmok, halászok, aranymosók, életképek a hétköznapokból és még sorolhatnánk.

- Ez egy nagyon érdekes és értékes anyag, ezért tervezzük, hogy a jövőben állandó kiállítás szülessen belőle - fűzte hozzá a polgármester asszony. - A kiállítási tárgyak egy része megmarad és a helyi horvát nemzetiségi önkormányzattal közösen azt szeretnénk, ha folyamatosan és mindenki számára látható lenne. Hogy ez mikorra realizálódhat, még nem tudom megmondani, de reményeink szerint minél hamarabb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!