Itthon

2022.05.08. 11:00

Szülőfalujáról, Kisszigetről írta új dalát Böröcz Roli

Itthon címmel készítette el legújabb dalát a többek között a Kocsmazajból és a Hélium bulizenekarból is ismert, de az utóbbi időben szólókarrierbe kezdett Böröcz Roland. A roppant hangulatos, romantikus zeneszám az énekes-dalszerző szülőfalujáról, Kisszigetről szól, aminek a zenész négy évig polgármestere is volt.

Gyuricza Ferenc

Böröcz Roland az Itthon című dal videoklipjének forgatása közben. A kamera mögött Németh Zoltán, azaz PZ

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A dalhoz videoklip is készült, ez szombaton jelent meg, ugyanazon a napon, amikor Böröcz Roliként első hivatalos szólókoncertjét adta a zenész a zalaegerszegi PopUp Undergroundban. Az énekes-dalszerző úgy fogalmazott, több mint kétévnyi Covid-bezártság után itt az ideje melegséget vinni az emberek szívébe-lelkébe, ő ezt a szeretetteljes, pozitív mentalitást képviseli zenéjével. 

– Volt már egy dalom Kis­szigetről, az tizenöt évvel ezelőtt az Itthoni Dal Fesztiválra készült – magyarázta Böröcz Roland. – A mostani annyiban más, hogy zeneileg és szöve­gileg is sokkal közérthetőbb, kevésbé elvont, mint az előző volt. A szándék azonban nem változott, azt a falu iránt érzett kötődést, pozitív attitűdöt vagy lokálpatriotizmust szerettem volna kifejezni, amit mindig is magamban hordoztam. A klipet ezért kizárólag kisszigeti helyszíneken forgattuk, s rajtam kívül a kisfiam, valamint a barátaim szerepelnek benne. 

Roland azt mondja: az Itthon egy romantikus hangvételű popdal, hiszen a szólókarrierjét ez a zenei világ jellemzi. A hangszerelésben továbbra is az akusztikus gitáré a főszerep, csakúgy, mint a Szívem húrjain és Gondolj rám című korábbi dalainál. Szövegében pedig gyermekkori énjét állítja párhuzamba mai életérzéseivel, de a kisfiához való kötődését is igyekszik benne kifejezni. 

– A Böröcz Roli-dalok tudatosan a szerelemről szóltak, a szólókarrieremet erre a tematikus vonalra próbálom felépíteni – folytatta az énekes-dalszerző. – Tulajdonképpen az Itthon is ugyanezt az érzést fejezi ki, csupán azzal a különbséggel, hogy most nem egy másik ember, hanem egy település, egy közösség iránt mutatkozik meg. Ha így nézzük, akkor az eddigi három videoklipes dalom szoros kapcsolatban áll egymással. 

Az Itthon zenéjét és szövegét Roland egyedül írta. A felvételek Szombathelyen készültek, Horváth Percsák Zsolt stúdiójában. A klipet a zenész szakmában jól ismert Németh Zoltán, azaz PZ rendezte, akivel már a Gondolj rám című dalánál is együtt dolgozott Roli. A forgatás április legvégén zajlott, s bár az időjárás kevésbé kedvezett a kültéri felvételeknek – estére teljesen átfázott a stáb –, Roland így is elégedett az eredménnyel. 

– A klip megjelenését szándékosan időzítettük az első szólókoncertemhez – sorolta tovább a zenész. – Szombaton este a zalaegerszegi PopUp Undergroundban Juhász Marci vendégeként lépek fel, hivatalosan ez lesz az első szólókoncertem. Marcival anno még a Csillag születik televíziós tehetségkutató verseny révén ismerkedtem meg, mindketten ugyanazon a válogatón szerepeltünk. Az ottani találkozásból már 11 esztendeje tartó barátság született. Kölcsönösen figyelemmel kísértük egymás munkásságát, még ha a zenei irányvonal nem is azonos. Ő a Nomad zenekarral egyfajta poszt-grunge irányba mozdult el, én a Kocsmazajjal az alterpop műfajt választottam, s aztán úgy alakult, hogy mind a ketten szólókarrierbe kezdtünk. Ekkor gondoltunk arra, hogy talán szorosabbra fűzhetnénk a zenei együttműködésünket, ennek lesz az első eredménye a zalaegerszegi koncert, amit majd egy hasonló budapesti fellépés követ. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában