„Lélek vagyok, élni szeretnék!”

2022.05.26. 15:00

Radnóti Miklósra emlékeznek május 30-án a zalaegerszegi megyei könyvtárban

Radnóti Miklósra emlékező műsorral várják az érdeklődőket május 30-án, hétfőn 16.30-kor a megyei könyvtárban.

Arany Horváth Zsuzsa

Radnóti Miklós

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban jövő hétfőn délután Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor, Radnóti-díjas versmondó tart előadást „Lélek vagyok, élni szeretnék!” címmel. Az iskolák irodalmi tananyagában hangsúlyosan szereplő költői életművet mindenki ismeri, a szavalók gyakran választanak a tragikus sorsú Radnóti költeményeiből, ha pódiumműsorra készülnek. 

Radnóti Miklós (1909–1944) Budapesten született zsidó kereskedőcsaládban. (Radnót falu nevét azért választotta új névként, mert a Felvidéken, Gömör vármegyében ebben a községben volt kocsmáros a nagyapja, Glatter Jónás.) Anyját és ikertestvérét születésekor veszítette el, franciatanári oklevelet szerzett, munkaszolgálatosként embertelen körülmények között a bori noteszként számon tartott füzetbe írta lágerverseit. 1944. október 31-én Abdánál ölték meg. Felesége, Gyarmathy Fanni naplójában írt a közös életükről. Radnóti kötetei: Pogány köszöntő (1930), Újmódi pásztorok éneke (1931), Lábadozó szél (1933), Tajtékos ég (posztumusz).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában