13,8 millió forintos hangszer

2022.05.25. 15:46

Megérkezett a Korona Szalon versenyzongorája – Kamarakoncertekkel bővül a város kulturális palettája (videó)

Megérkezett Hamburgból az a 13,8 millió forintos YAMAHA versenyzongora, ami ezentúl a Korona Szalon kiváló akusztikájú nagytermében kap helyet.

Mozsár Eszter

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A hangszerhez a forrást Fekete Péter, leköszönő kultúráért felelős államtitkár közbenjárására minisztériumi támogatással nyerte el a város, a fennmaradó 400-400 ezer forintot a ZALABER Vállalkozási Kft., valamint a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar biztosította. Az új hangszert szeptember 10-én avatják fel a nagyközönség előtt, amit a sajtótájékoztatón Tóth László, a Városi- Hangverseny és Kiállítóterem vezetője szólaltatott meg. 

Balaicz Zoltán polgármester, Tóth László, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem vezetője és Soós Zoltán ügyvezető (ZALABER Kft.)
Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az 1858-ban épült egykori Korona Szállót 550 millió forint állami támogatással hozta rendbe a zalai megyeszékhely önkormányzata. A nemrég átadott impozáns ingatlan Zalaegerszeg kulturális életének új színfoltja lesz, s most egy míves, a városhoz méltó versenyzongorával gazdagodott a közösség, mondta a sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán. A polgármester emlékeztetett, az új hangszer ötletével Tóth László kereste meg, aki meggyőzte arról, hogy a hangversenyterem számára két éve beszerzett prémium kategóriás, ugyancsak YAMAHA típusú versenyzongora mellett ennek az új hangszernek is lesz létjogosultsága. Soós Zoltán, a három évtizede alapított ZALABER Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy mindig szívesen támogatják a helyi kultúrát.

Tóth László intézményegység-vezető arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a minőségi hangszervásárlás mindig hosszú távú befektetés, a hangversenyterem korábbi zongoráját is közel 100 esztendőt át használták kulturális rendezvények alkalmával. Elmondta, 2020-ban Hamburgból érkezett az egykori zsinagógába a hangversenyzongora, s néhány héttel ezelőtt ugyancsak a német városban választották ki a Korona Szalon állandó, Japánban készült hangszerét. A szimfonikusok vezetője hozzátette, a tervek szerint a zalaegerszegi gyermekkórus fesztivál mintájára hasonló, középiskolásoknak szóló zongoraversenyt szeretnének majd rendezni a szalonban és a hangversenyteremben. A nagyközönség a most bemutatott zongorát szeptember 10-én hallgathatja meg, amikor Borbély László zongoraművésszel együtt játszanak négykezest. A tervek szerint egyébként a Korona Szalonban többek között kamarazenei produkciókat, irodalmi esteket szerveznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában