Évforduló

2022.05.09. 17:30

Az ötvenéves magyar táncházmozgalmat ünnepelték Nován

Ötven évvel ezelőtt, 1972. május 6-án indult a táncházmozgalom Magyarországon. Az első táncházban Sebőék zenéltek, s a Bihari együttes volt a házi­gazda. Az évfordulón az Országos Táncház Egyesület az ország számos pontjára hirdetett néptáncos rendezvényt.

Gyuricza Ferenc

A novai táncházat a Rácz Petra – Lipusz András páros (középen) vezette

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A programsorozat zalai helyszíne Nova volt, az a göcseji település, amely az utóbbi években rengeteget tett azért, hogy a magyar folklórkincs megyénkben is a méltó helyére kerüljön. Péntek este a Gönczi Ferenc Művelődési Otthonban kalotaszegi, zalai és moldvai táncokat jártak a résztvevők, mindehhez a Horváth Károly által vezetett Völgyi Banda szolgáltatta a zenét. 

– Az Országos Táncház Egyesület minden évben megtartja a táncházak napját, Zalából ez alkalommal a tánc­oktató Rácz Petra és Lipusz András által megálmodott Folk Ponttal együtt a mi településünk kapta meg a rendezés lehetőségét – mondta Szalay Cecília önkormányzati képviselő. – Mivel az idei táncház találkozó fókuszába a kalotaszegi táncok kerültek, ezért mi is erre helyeztük a hangsúlyt. Az Országos Táncház Egyesülettől kaptunk egy nyolcperces zenei anyagot, amire készítettünk egy videót, ez a Kárpát-medence számos más helyszínén rögzített filmekkel együtt feltöltésre került egy központi oldalra. 

Szalay Cecília hozzátette: a novai táncház a megszokott jó hangulatban zajlott, azzal az apró különbséggel, hogy most nagyobb számban képviseltették magukat a fiatalok a rendezvényen. A házigazda szerint éppen ez a lényege a programnak, továbbadni azt a tánctudást, amit az elődeinktől örököltünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában