Rómeó és Júlia sokféle köntösben

2022.05.20. 17:30

A színház, a tánc és a zene nyelvén is elmesélték a zalai diákoknak ugyanazt a történetet

Rómeó és Júlia történetét új kontextusba helyezi, különböző művészeti ágakon keresztül mutatja be az R&J című előadás, amelyet szerdán az Ady-iskolában láthattak a diákok.

Szabó Judit

Salamon Sára és Tuboly Zsombor a versenytánc eszközeivel mutatja be a szerelmesek történetét

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A középiskolai tanmenetben szereplő Shakespeare-mű alapján, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, a Kvártélyház Szabadtéri Színház, a Gála Társastáncklub Egyesület és a Zalai Táncegyüttes együttműködésével született meg az előadás, amelynek célja a diákok komplex művészeti nevelése a színház, a zene és a tánc eszközeivel.

Kósa-Kemes Laura és Táncos Kristóf táncol
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Tóth László, a szimfonikus zenekar és a hangversenyterem vezetője keresett meg azzal, hogy lehetőség nyílt egy beavató előadás létrehozására. Rómeó és Júlia történetére épül a darab, de a Shakespeare-mű szinte csak az apropó, azon keresztül mutatjuk be, hogy a művészetben milyen szinergiák vannak, s hogy milyen széles az előadóművészet palettája. Eddig két előadást tartottunk, nagy érdeklődéssel fogadták a diákok – mondta Tompagábor Kornél rendező, aki korábban már három különböző beavató színházi produkciót hívott életre a Rómeó és Júliából. A mostani feldolgozásnak az a különlegessége, hogy ilyen kohézió eddig még nem jött létre a zalaegerszegi művészeti élet szereplői között, ezért is tartják nagyon izgalmasnak ezt a kísérletet.

Zumbók-Jakobovics Nikoletta és Tóth László Csajkovszkijt játszik
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A darabban elsőként a tánc kap szerepet. A Gála Társastáncklub Egyesület vezetője, Kuzma Péter jegyzi koreográfusként Salamon Sára és Tuboly Zsombor kettősét, akik egy pár perces latin kűrben viszik végig a fiatal szerelmespár egész történetét. 

Támadi Anita és Ticz András egy jelenetben
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Támadi Anita színművész és Ticz András színművész Shakespeare soraiból tolmácsol, „díszletként” diákokat is bevonva, majd a Zalai Táncegyüttesből Kósa-Kemes Laura és Táncos Kristóf testesíti meg Rómeót és Júliát, a koreográfiát az együttes vezetője, Kósa Ruben készítette. 

Tompagábor Kornél beszélget a műről a diákokkal
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A végzetes szerelem, amely két ellenséges veronai család gyermekei között szövődött, zeneszerzőket is megihletett. A beavató előadás során Tóth László (zongora) és Zumbók-Jakobovics Nikoletta (gordonka) Csajkovszkij zeneművéből játszott. 

A fináléban Júliát már Mariának hívják, Rómeót pedig Tony-nak, s két New York-i rivális tinibanda tagjai. Az eddig látott nyolc szereplő – négy Rómeó és négy Júlia – az örök klasszikus darab musical-változata, a West Side Story egyik dalával s az ahhoz készült koreográfiákkal zárta az előadást, amely jól mutatta, hogy milyen sokféleképpen, a művészeti kifejezésmódok egész tárházával elmesélhető ugyanaz a történet. 

Az Ady-iskolán kívül a Zrínyi Miklós Gimnáziumba viszik el több alkalommal az előadást, de szeretnék megmutatni más iskoláknak, valamint a Zalai Táncegyüttes és a Gála Társastáncklub közösségének is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában