Karinthy és felesége története

2022.04.08. 10:58

Hatvanhat jegyet biztosít a Frici & Aranka mozielőadásra a Béke-Shalom Baráti Társaság

Frici & Aranka címmel forgattak televíziós filmet Karinthy Frigyes és Böhm Aranka életét, s a századforduló irodalmi miliőjét ábrázolva.

Arany Horváth Zsuzsa

A valós irodalomtörténeti szálakra épített Frici & Aranka című irodalmi televíziófilmet április 12-én kedden 18.30 kor a zalaegerszegi Art Moziban vetítik, méghozzá úgy, hogy a Béke-Shalom Magyar–Izraeli Baráti Társaság zalaegerszegi szervezete jóvoltából hatvanhat térítésmentes jegy áll az érdeklődők rendelkezésére. Ezeket a jegyeket a zalaegerszegi mozi pénztárában lehet igényelni 15 és 20 óra között, amíg a készlet tart. Mindenkit vár a baráti társaság tagsága.

 

Az egerszegi vetítés különleges jelentőséggel bír, hiszen az orvos Böhm Arankát, Karinthy zsidó származású feleségét a zsidóüldözés elől mentve a zalai megyeszékhelyen, a kórházban bújtatták a barátai, hamis papírokkal. Ez a rejtőzés azonban nem sikerült, 1944 júliusában Egerszegről deportálták Auschwitzba, ahol életét vesztette. 

 

A film másik zalai vonatkozásáról szerdai számunkban számoltunk be: Déry Tibor szerepét a zalamerenyei származású Sütő András játssza. Az akkori kortárs irodalom meghatározó alakjai közül Kosztolányi Dezsőé, Tóth Árpádé, Somlyó Zoltáné, Németh Andoré is feltűnik. Betekintést nyerünk Karinthy és Kosztolányi barátságába, a korabeli kávéházak életébe, a bohém világba, melynek egyik királynője Böhm Aranka volt.

 

„A film tervét Juhász Anna irodalmár, a produkció ötletgazdája a híres házasságkötés 100 évfordulóján, 2020-ban kezdte el írni Vajda Anikóval, s a Karinthy Színházzal közösen pályázva a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült el”, írja a film internetes lapja. A filmet a ráckeresztúri Brauch-kastélyban, a New York Kávéházban, az újbudai Szent Margit Gimnáziumban és a Vasúttörténeti Parkban forgatta Tóth Tamás rendező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában