„Alkotóházi jó gyakorlatok – Egymástól tanulva”

2022.04.27. 14:41

Alkotóházak vándorkonferenciája Hajdúszoboszlón – A jó gyakorlatok átadása a cél

Az „Alkotóházi jó gyakorlatok – Egymástól tanulva” című konferencia sorozatának nyolcadik programját rendezte az elmúlt hétvégén a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete. A tagság ezzel egy időben Hajdúszoboszlón tartotta éves közgyűlését, majd meglátogatták a régió műhelyeit.

Mozsár Eszter

Gubaszövő műhely Hajdúszoboszlón

Forrás: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

Az országos egyesületet több mint tíz éve alapították Zalaegerszegen. Céljuk, hogy minél inkább ráirányítsák a figyelmet az élő kézművesség műhelyeire, s hogy a műhelyek megfelelő érdekérvényesítést és kellő szakmai információt kapjanak a civil szervezet tagjaként. Tavaly Zircen találkoztak, most hajdúsági helyszíneket látogattak meg, a programon a házigazda Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület is bemutatkozott. Minden évben az ország más pontján szervezik a konferenciát, így a jelenlegi és a leendő tagok még jobban megismerhetik egymást. Az előadások és a műhelyek bemutatásánál fő szempont, hogy átadják egymásnak az évek alatt szerzett tapasztalatokat.

A nádudvari szakgimnázium
Forrás: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete
Előadás a debreceni Népi Mesterségek Házában 
Forrás: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

- A szakmai találkozónknak a Bocskai Rendezvény Központ adott helyet, ahol elsőként a 2022-27-es időszak uniós pályázati lehetőségeiről beszélt Márkus Ágnes Eszter, az EMMI osztályvezetője. Ezen kívül az alkotóházak, műhelygalériák, nyitott műhelyek 2022-es kérdőív elemzésének eredményeit ismertette Devecz Erzsébet alelnök – tájékoztatta lapunkat Prokné Tirner Gyöngyi egyesületi elnök. - Első nap Hajdúszoboszlón Vetró Mihály és Árvai Anikó látott vendégül minket nemezműhelyükben, illetve Dezsőné Borbély Emma szövőműhelyébe nyertünk bepillantást, aki a gubaszövést hozta vissza a köztudatba. Meglátogattuk Nádudvaron a híres fekete kerámiát készítő Fazekas-dinasztia három műhelyét és a szakgimnáziumot, Balmazújvárosban pedig a Mihalkó Kalaposházban, Petrovics Nikoletta szövőműhelyében és a Virágoskúti biogazdaságban jártunk. A harmadik napon a résztvevők megismerhették továbbá a debreceni, tállyai, mezőkövesdi, martfűi és diósgyőri alkotóházak működését. Nem titkolt szándékunk, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk. Két év alatt az ötven fős tagságunk 62-re emelkedett.

A konferencia résztvevői
Forrás: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete
Mihalkó Kalaposműhely, Balmazújváros
Forrás: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

Az egyesület elnöke hozzátette, a hétvégi programot az NKA Népművészeti Kollégiuma és a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában