Két napon át

2022.03.09. 15:00

Kézműves alkotásokat szemléztek és zsűriztek Zalaegerszegen

Népi iparművészeti minősítő tárgyzsűrizést tart két napon át a megyeszékhelyi Kamarák Házában a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. A Hagyományok Háza által kiírt szemlére Zala, Vas, Somogy megye és a Balaton-felvidéki régió alkotói küldték el munkáikat.

Mozsár Eszter

Bedics Zsuzsanna (ZMNE munkatársa), Decsi-Kiss Mária, Csákányi Zoltán (Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának vezetője), Marx Mária és Lőrincz Etel zsűrizett

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A háromtagú szakmai csapat, Marx Mária etnográfus, a Zalaegerszegen született és Tolnában élő Decsi-Kiss Mária gyöngyfűző népi iparművész és Lőrincz Etel Életfa-díjas szővő, textiltervező művész meghatározott szempontok alapján értékelte ottjártunkkor a textil termékeket. A beérkezett alkotások hagyományos vagy modern kategóriában Mester Remek, Míves Termék, illetve Ajándéktárgy minősítést kaphatnak. A zalai zsűrizésre többek között hímzések, szőttesek, viseleletek, fafaragások, fazekas alkotások, bőr-, kovács- és rézműves munkák, népi ékszerek, szűrmunkák érkeztek.

 

– A tavaszi zsűrizésre 196 alkotással neveztek, ez nagyon nagy szám. Egyfelől a pandémiának tudható be, másrészt talán annak, hogy most érik be a tudásátadó munkánk. A tárgyak több mint fele viselet, ez azt mutatja, hogy országszerte reneszánszát éli a textilek megújítása. A zsűrizésre bárki jelentkezhet, aki szeretné szakmailag megmérettetni alkotásait vagy népi iparművész címét megújítani – tájékoztatott Devecz Zsuzsa, a ZMNE titkára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában