Kapuzárási vagy életközépi házasbajok?

2022.03.24. 20:00

Bemutató pénteken este: A feleség negyvennél kezdődik – vígjáték a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Arne Sultan – Earl Barett – Ray Cooney: A feleség negyvennél kezdődik című vígjátékát mutatja be március 25-én, pénteken este hét órai kezdettel a Hevesi Sándor Színház. A darab magyarországi ősbemutatóként kerül a zalaegerszegi színpadra, a sikeres angol szerző, Ray Cooney szövegét Beleznay Endre színművész fordította magyar nyelvre.

Arany Horváth Zsuzsa

Linda (Debrei Zsuzsanna), George (Hertelendy Attila) és Roger (Urházy Gábor László) egy bolondos jelmezbál utáni éjszakán

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Kölcsönlakás, A miniszter félrelép, a Család ellen nincs orvosság címsor mindenkinek ismerős, aki kedveli a Hevesi Sándor Színház által színre vitt közönségsikert arató komédiákat. Mindezek szintén Ray Cooney-t tudhatják szerzőjüknek, ennek fényében számíthatunk-e vajon hasonló tempóban adagolt poénokra, helyzetekre, félreértésekre, szerepcserés kavalkádra? 

 

– A feleség negyvennél kezdődik című színdarab az előzőekhez képest talán kicsit mélyebb kérdéseket feszeget – mondta a kedd esti próba előtt a rendező, dr. Besenczi Árpád, a teátrum igazgatója. – Sokak találnak majd benne a saját életükre rímelő helyzeteket, elég, ha arra utalok, hogy mi a hosszú házasság titka, miben rejlik a házastársi hűség, adódhatnak-e szexuális jellegű gondok a több évtizedes házasságban, kinek mit jelent ez, a megszokás vagy a valódi vonzalom működteti-e a sokéves együttélést, mit jelent a házasság biztonsága, kellenek-e a kalandok, ha megfárad a kapcsolat. 

 

Mindez a 40–50–60 éves korosztályt bizonyosan megszólítja, ráadásul a befogadást segíti a humoros tálalás, de a fiatalok számára is betekintést adhat életük előttük álló fejezeteibe. 

 

– Ezúttal gazdagabb a szövegre, a párbeszédekre, jellemekre épített humoros megközelítés, kevesebb a helyzetkomikum, tehát nem lesz annyi félreértés, helyette szellemes dialógusokra alapoz a történet. 

 

Amely egy 17 éve tartó házasságot mutat be, amelybe csak beköszönt a megszokás, és az azt követő unalom. Pedig egy kellemes kis ház a zöldben, rendezett, csendes élet – minden tökéletesen rendben levőnek látszik George Harper, a férj számára. „Életrevaló felesége, Linda viszont szenved a monotonitástól, amely behálózta házasságukat.” – írja színlap. Az utolsó csepp a pohárban, amikor a férj ismét elszenderedik szeretkezés közben. 

 

Linda azonban negyven­évesen szeretne ennél izgalmasabb életet élni, amit persze George képtelen érteni és elfogadni, mindent vissza akar csinálni. A többit a színházban… 

 

Komikus játék három generáció és a szomszédok titkainak együttéléséről, a házasság művészetéről, jellemző figurákkal, abszurd helyzetekkel. A színpadon láthatjuk Hertelendy Attilát, Debrei Zsuzsannát, Urházy Gábor Lászlót, Magyar Cecíliát, Farkas Ignácot, Helvaci Ersan Davidot. A díszlet Mészáros Tibor, a jelmez Szőke Julianna munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában