A porcelángyűjtők érdeklődése szerteágazó

2022.02.01. 15:00

Tárlat Nagykanizsán: madarak és szárnyasok a tányéron, de másképp

Szalonka, papagáj, hattyú és páva. Madarak porcelántányérokon címmel nyílt meg nemrégiben Farkas István, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete kanizsai csoportjának elnökének kiállítása a HSMK előcsarnokában. Az érdekes tárlat február 15-ig látogatható.

Benedek Bálint

A gyűjteményben fekete-arany japán porcelán is található Fotó: Szakony Attila

A gyűjtő díszmadarak iránti szenvedélye korábbról eredeztethető, hiszen évekkel ezelőtt tartott szárnyasokat, sőt tenyésztette is azokat. A lelkesedését látva kezdetben a családtagok halmozták el mindenféle tányérral, melyeket különféle madarak díszítettek. Ez olyannyira megtetszett Farkas Istvánnak, hogy közel 25 éve foglalkozik a porcelánokkal, melyből mára megszámlálhatatlan darabot tudhat a magáénak.

 

- A tárlatra egy válogatással érkeztem, a legérdekesebb és legszebb tányérokat állítottam ki különféle, főleg külföldi manufaktúrák tárgyait - mesélte. - Sok és jelentős porcelánbörzét tartanak az országban, de az interneten keresztül is lehet érdekességeket találni. A porcelángyűjtők is elég különbözőek, például néhányan állatfigurásat szeretnének, mások csak a vadásztémát kedvelik, de van, aki a vitrinszobrokra, vagyis a nippekre koncentrál. A madár témakört felkaroltam, melyekből találtam már a bolhapiacon, míg néhányat ajándékba kaptam, vagy épp örökségből kerültek hozzám.

 

Egzotikus szárnyalások…

 

…és tájképek

Az egyik legrégebbi darab, az 1920-as évekből való bajor, kézzel festett mélytányér, míg a többi nyilván fiatalabb, sőt egészen újak is a gyűjtemény darabjai. Talán a legkülönlegesebb egy fekete, arannyal festett japán porcelán dísztál. Farkas István szerette volna bemutatni a kézi és az ipari festés közötti különbségeket, ezért mindkettő technológiával készült tárgyból hozott tányért. Szívének a legkedvesebb pedig egy kínai, egészen egyedi süteményes készlet, melyet a nagymamájától örökölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában