Kiállítás

2022.02.16. 14:49

Önarcképek, portrék is láthatók a gutorföldei tárlaton

Helyi, illetve a településhez kötődő alkotók festményeiből nyílt kiállítás a művelődési házban az elmúlt hétvégén. Önarcképek, portrék, tájképek és több csendélet is látható a tárlaton.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

Öt kiváló művész alkotásait mutatja be a kiállítás, mely egyszerre enged betekintést profi és amatőr alkotók művészetébe. A kiállítók közül Fáner Melinda műveivel eljutott már Nagy-Britanniába, Ausztriába és Szlovéniába is. Legutóbb szülővárosában Zalaszentgróton utcatárlaton találkozhatott a közönség képeivel. A Gutorföldén 2015-ben családjával letelepedő Hidas Attila a festészet mellett írással is foglalkozik, könyve is jelent meg. Korábban sokat festett a szabadban, ma már inkább fotók alapján dolgozik. Csertalakosból egy testvérpár csatlakozott a tárlathoz. A kis falu polgármestere, civilben történelem és rajz szakos pedagógus Jobbágy Zoltán Gutorföldén és Csertalakoson is vezet képzőművészkört, illetve rajzszakkört. Testvére Jobbágy Ferenc autodidakta művésznek nevezi magát. Gimnáziumi évei alatt kötelezte el magát a festészet és a grafika mellett, korábban grafikusként is dolgozott. A Szentpéterföldén élő Mihail Volkov Üzbegisztánban született és a szentpétervári művészeti akadémián diplomázott festőként, több országban is volt már kiállítása. 

 

A megnyitón Nyakas István polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Matyasovszky Margit a Nemzeti Művelődési Intézet Zala megyei igazgatóságának vezetője méltatta az alkotásokat és az alkotókat. 

 

-Kérdezhetnénk, hogy mi a kapcsolat a művészek között? - fogalmazott Matyasovszky Margit. - Elsőként maga az alkotás, önmaguk kifejezése a festészet eszközével. A pillanat megörökítése és az emberben dúló érzelmek napvilágra hozása. A képzett festőművész képei és az amatőr alkotók munkái más-más gondolatokat ébresztenek bennünk. Meghatározó a helyszín is, ahol élnek és alkotnak ezek a művészek, akik Zala megyében kistelepüléseken kelnek fel minden reggel, néhol kakaskukorékolásra. Azaz a vidéki élet inspirál, újabb és újabb tevékenységre sarkall, újabb festmények elkészítésére késztet a táj szépsége, az emberek élete, a vidéki lét miliője. A helyi közösségek összefogása, szakkörökben való foglalkozások megvalósítása épp oly magasztos feladat, mint az egyéni alkotás kiteljesülése. Mindannyian közös nyelvet beszélnek az alkotóművészet segítségével. 

 

A kiállításon közreműködött Borbélyné Kovács Erika és a Gutorföldi Nóta- és Dalkör. A festmények február 25-ig tekinthetők meg a művelődési házban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában