Frissen Zalából

2022.02.05. 11:00

Nemzetközi művésztelepnek adott otthont Vonyarcvashegy

VONYARCVASHEGY Már a 11. Helikon Taverna Nemzetközi Művésztelepet rendezték meg a Balaton szomszédságában. A résztvevők ezúttal Serdar Ünver török költő Álomban című verséből nyertek inspirációt az alkotáshoz.

Péter B. Árpád

A garabonci Lichtenwaller Zoltán, a telep művészeti igazgatója alkotás közben

Forrás: Zalai Hírlap

Illésné Major Julianna kurátor elmondta, az eseményt Fodor Márk, a Helikon Taverna étterem és a Zenit Hotel Balaton vezetője rendezi és finanszírozza mecénásként a kezdetek óta. Leszögezte, „példaértékű a kortárs művészet ilyenfajta támogatása, az alkotás és a bemutatkozás lehetőségének biztosítása”.  

A művésztelepnek ezúttal 12 résztvevője volt Ausztriából és Magyarországról; a meghívott török festők a járattörlések miatt nem tudtak eljönni. Az egy hét alatt festmények készültek: a többség akrillal dolgozott, de akadt, aki az olajat választotta.

 

– A „kulturális híd építése” projekt keretében az irodalmat is beemeltük a témáink közé, ezért van az, hogy egy vers adja meg az alaphangot, aztán mindenki a saját értelmezésében viszi ezt a vászonra – mondta el Illésné Major Julianna. 

– Az álomban minden lehetséges, ám azt, hogy a valóságban mi történik, az egyéniségünk, személyiségünk, akaraterőnk, döntésünk is befolyásolja. Törekednünk kell arra, hogy a valós életünk is olyan legyen, mintha egy álom lenne.

Az eddigi telepek képei a hotel szobáiban és közösségi tereiben láthatók, a mostani alkotások pedig az épülő szárny­ban kapnak majd helyet, de előtte egy kiállításon mutatják be azokat.

Illésné Major Julianna a szülők elvesztése miatti két év gyász során minden képét fekete alapra festette, s most is így indult az alkotómunka, de „egyszer csak jött egy inspiráció, s átfestettem színesre”, mesélte, amivel szerinte kinyílt egy lelki kapu. A vászonra hegyek kerültek, ahová ejtőernyőkön érkeznek a házikók, „mint ahogyan mi is érkezünk valahonnét, itt vagyunk, aztán majd megyünk, de fontos, hogy addig legyen színes az álom és a valóság is” – tette hozzá. PBÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában