Országos verseny

2022.02.09. 14:00

Gyöngyös neccben ő a legjobb! Első helyezést ért el a zalakomári Téczely Krisztián

Első helyezést ért el a XIV. Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat országos döntőjében ifjúsági kategóriában Téczely Krisztián gyöngyös necc-készítő.

Horváth-Balogh Attila

Korábbi képünkön Krisztián látható a két nyertes neccel

Forrás: ZH

A 19 éves fiatalember két szép neccével nevezett a versenyre, hagyományőrző munkásságáról már korábban beszámoltunk. A gyöngyös necc a kiskomáromi részre jellemző népi viselet, amit a férjes asszonyok a menyecsketánctól (amikor a lányok fejét bekötötték) egészen a halálukig hordtak a fejkendő alatt. Krisztián családjában hagyomány a necckészítés: nagymamája és dédnagymamája is űzte ezt az értékes foglalatosságot. Előbbit, Vastag Jánosnét tartja mesterének is.

 

- Először 2019-ben vettem részt ezen a pályázaton, akkor a megyei fordulóig jutottam, ahol kiemelt továbbjutóként szerepeltem - tudtuk meg Téczely Krisztiántól. - A versenyt minden második évben rendezik meg, ezért csak tavaly tudtam újra elindulni rajta. S a most Debrecenben megrendezett országos fordulóban az első helyezést érdemeltem ki, aminek nagyon örülök, mert ilyen szép eredményt még nem értem el sehol. 

Korábbi képünkön Krisztián látható a két nyertes neccel

Forrás: ZH

A necckészítő elárulta: ezidáig körülbelül 40 gyöngyös neccet készített el, de igazán nem tartja számon, pontosan hány darabnál is jár. Arra viszont büszke, hogy az elmúlt időszakban 11 darabot fűzhetett a nagykanizsai Zalagyöngye Táncegyüttes tagjai számára. Megjegyezte, a karantén időszaka, amikor csak online oktatás volt, vele jót tett, mert újabb darabokat készíthetett. 

 

- Amellett, hogy folyamatosan újabb és újabb gyöngyös necceket készítek, igyekszem részt venni a környék közösségi rendezvényein is - folytatta Krisztián. - Ezek azért fontosak számomra, mert általuk bemutatkozhatok a szélesebb közönség előtt, másrészt az általában nagy számú érdeklődőnek elmondhatom, mi az a gyöngyös necc, mire használták elődeink. Jó érzés tenni azért, hogy ez a gyönyörű viselet ne merüljön feledésbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában