Kiállítás

2022.01.27. 10:00

Paraszti viseletből modern öltözet - Zalai bemutatkozás a budapesti Hagyományok Házában

Hetés – Göcsej – Újragondolt hetési öltözetek – Göcseji parasztpolgári viseletek átörökítése címmel nyílik zalai kiállítás pénteken a fővárosi Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában.

Arany Horváth Zsuzsa

Skrabut Éva újragondolt hetési viseletekkel a gébárti Kézművesek Házában, 2021 áprilisában

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap / Archív

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Hagyományok Háza közös tárlatán az egyesület hat éve alakult Népi Design Stúdió alkotócsoportjának a munkái lesznek láthatók március 4-ig. A kollekciót Beszprémy Katalin, az iparművészeti tanácsadó testület elnöke mutatja be az érdeklődőknek, a köszöntőt Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és dr. Czingel Szilvia, a Népi Iparművészeti Múzeum vezetője mondja. 

 

 

A kiállítás ajánlója felhívja a figyelmet arra, hogy a Zala Megyei Népművészeti Egyesület 2005 óta nagy hangsúlyt fektet a tárgymegújításra, a tradicionális népművészet talaján a mai kor igényeire figyelő funkcionális alkotások létrehozására a népművészet valamennyi szakágában. 

 

 

Az alkotó folyamatot megelőző néprajzi kutatás során napvilágra került, hogy a Hetéssel szomszédos Göcsejben nem alakult ki jellegzetes paraszti viselet, a kisnemesek lakta vidék már a 19. század végétől a városi polgárság viseletét vette át, de a parasztpolgári ruhákból csak töredékek kerültek be a múzeumokba. 

 

 

A kiállításhoz kapcsolódó információs segédlet jelzi: „az Újragondolt Hetés – a történeti Hetés viseletkultúrájának megújítása projektben öt alkotócsoport – 25 népművész, iparművész és ruhaipari szakember – a történelmi Hetés néprajzi tájegység hagyományos paraszti viseletét dolgozta fel mai modern öltözetekké. A projekt mentora volt Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész, Illés Vanda, a népművészet ifjú mestere, Takács Zsuzsánna népi iparművész, Koleszár Éva népi iparművész, Sennyei Gyuláné cipőipari szakember. A tervezésben és kivitelezésben követték Tüdős Klára viselet- és jelmeztervező alapelveit, a népi viseletek feldolgozása során a ruha alapanyagban, díszítményében vagy formavilágában követik az eredetit, de mindhárom szempont nem jelenik egy öltözeten belül.” 

 

 

A projekt 2019 és 2020 között a Hagyományok Házával és a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködésben megvalósult meg egy EFOP pályázat keretében. 

 

 

A kiállítás helyszíne (Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Múzeuma) Budapest 1. kerületében, a Fő u. 6. szám alatt található. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában