Dobleckék New Yorkból

2022.01.15. 14:00

Németh Ferenc segíteni szeretne mindazoknak, akik többre vágynak

Az év jazzdobosa választáson ötödik helyen végző Németh Ferenc, a zalai származású, most New Yorkban élő zenész az új évben motivációs sorozatot indított közösségi oldalán. A célja, hogy segítsen.

Péter B. Árpád

Németh Ferenc (középen) szerint: ha halálos az időérzéked, azt játszhatsz, amit akarsz… Fotó: ZH Archívum

A hévízi, keszthelyi, zalaapáti gyökerű jazzdobos elöljáróban leszögezi: úgy érzi, az álmait éli.

 

- Küzdöttem a technikámmal, nem tudva, mit és hogyan kell tennem a fejlődéshez eleveníti fel a világszerte elismert muzsikus.  Amikor elkezdtem jazzelni, nem volt megfelelő "szókincsem", és egy darabig ezt nem is vettem észre. Leragadtam ott: mit és hogyan kell gyakorolnom, mi kell ahhoz, hogy profi legyek, ma pedig olyan műsorokat játszom, amelyekről álmodtam - s olyan zenészekkel, akikről álmodni sem mertem volna.

 

Németh Ferenc segítő sorozatának első "leckéjében" úgy fogalmaz: azért ír minderről, hogy segítsen azoknak, akik többet akarnak elérni. A legfontosabb tanácsait pontokba szedve összegezte. Eszerint:

 

1. Menj el onnan, ahol vagy. Légy kegyetlenül őszinte, tárgyilagos magadhoz. Ne húzd le magad, csak ismerd el, hol vagy és hol akarsz lenni  ítélkezés nélkül.

 

2. Légy fegyelmezett. Bármit gyakorolsz, bármit is csinálsz, mindennap csináld, bármi történjék.

 

3. Bízz magadban és a folyamatban. Tudd, hogy az eredmény, amit kapsz, egyenesen arányos a befektetett energiával.

 

4. Szerezz segítséget. Ha gyorsabban akarsz eredményeket elérni, keress olyan embereket, akik már megkapták azt, és tanulj tőlük. Éveket fogsz vágni az utad során.

 

A következő leckében pedig egy "közönséges" hamis hitről rántja le a leplet, leszögezve: amikor dobolni tanulásról van szó, sok tanár/diák/dobos úgy gondolja, hogy a technika (és a gyorsaság) a legfontosabb, és erőfeszítéseik nagy részét képességeik ezen részének fejlesztésére összpontosítják, s elfeledkeznek például arról, milyen fontos az irányítás.

 

Néha látok gyors kezű/ lábú diákokat, ami lehet, hogy jól néz ki, de nem sok zenész akarna olyannal játszani, aki nem tudja kontrollálni a végtagjait -  szögezi le Németh Ferenc. - S persze az is fontos: sose felejtsük el, miért játszunk. Mindannyian a zenét szolgáljuk, a technika csak azért fontos, hogy elakadás nélkül tudjuk megteremteni azt a ritmikai hatást, amit akarunk.

 

A lecke úgy folytatódik: miközben a legtöbb dobos 80 százalékban szólózik, és erre készül, elfelejti, hogy az idő a legfontosabb képesség. -Ha nem érzed jól magad, senkit sem érdekel, milyen nagyszerű technikai képességeid vannak, de ha halálos az időérzéked, azt játszhatsz, amit akarsz - szögezi le Németh Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában