Irodalom

2022.01.19. 18:00

Mikszáth, 175 éves évforduló

„Amikor ránézünk a szülői házra, alig tudjuk elhinni, hogy egy ilyen kicsi házban felnőhet egy ekkora író, hogy belefért ebbe a házba az a képzelet, azok az álmok, amelyek életre hívták a műveket” – írja a termékeny irodalmi elődről, Mikszáth Kálmánról Háy János költő író a Kik vagytok ti? című kötetében, ami számos nagyságot helyez új, személyes megvilágításba

Arany-Horváth Zsuzsa

Mikszáth Kálmán Benczúr Gyula 1910-es festményén (Petőfi Irodalmi Múzeumban található Fotó:ZH/archív

A felvidéki, szlovákiai Szklabonya valóban tekintélyes magyar írót ringatott, aki 175 éve született (1847. január 16.), s aki azon kevesek közé tartozik, akinek kötelező, tankönyvekben szereplő műveit a középiskolások is szívesen olvassák. Annak ellenére, hogy az anekdoták, mágikus realista novellák alapanyaga elég messze áll tőlük. Hogyan is hihetnénk a bágyi csodában, azaz a visszafelé folyó patak jóslatbeteljesítésében? Vagy a néhai bárány foltjának gazdag, ám hamis embert vádló történetében? Sem Bede Erzsébet önfeláldozásában, aki halott nővére helyett kész lenne leülni az orgazdaság miatti büntetést, csakhogy Anna nyugodtan lehessen a túlvilágon. Életszerű, hogy Gélyi János a szakadékba kormányozza mindennél kedvesebb lovait, mert a felesége csapodár?

 

 

Mikszáth történetei a palóc és tót mikrovilágból igenis idevilágolnak: a féltékenység, a mindent elsöprő szerelem, a tolvajlás miatti sérelem nem lett a múlt emléke. Mikszáth édessége abban rejlik, hogy ugyan megmutatja a kárhoztatható emberi cselekedeteket, mégsem ítélkezik senki felett. Ritka erény. A gúny, az irónia, a humor sem bántó, nem is otromba az írásaiban, csak épp megsemmisítően pontos. Ma már nem nagyon tudunk belehelyezkedni az 1890-es évek hazai politikai "uram-bátyám" mindennapjaiba, de az Új Zrínyiászban feltámadó Zrínyi és kortárs olvasói igen. A regény kétszer üt, két helyre, hisz az értékrend 330 év alatt alaposan megváltozik: hős Zrínyink nem érti, miért nem lehet simán agyoncsapni azt, akivel nem ért egyet, míg látnia kell, Mikszáth kortársai kifinomultabb módszerekkel teszik tönkre ellenlábasaikat.

 

 

A beszélő köntös, A fekete város, Szent Péter esernyője továbbra sem hiányozhat legalább a filmes műveltségünkből. Írásai pár hete digitalizált formában is elérhetőek.

 

 

Idézzük ismét Háy Jánost: "...úgy ment el, amint illett hozzá: amikor a munka már készen volt, de még nem lett belőle szobor."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában