Legfőbb közös kincsünk

2022.01.24. 06:50

Így ünnepelték a magyar kultúra napját Nagykanizsán és Zalalövőn

Január 22-e, a magyar kultúra napja alkalmából a hétvégén több zalai városban tartottak rendezvényeket, adtak át elismeréseket.

Benedek Bálint, Gyuricza Ferenc

Díjazottak a politikusokkal Nagykanizsán: Cseresnyés Péter, Godinek Ibolya, Tábori Imre, Mikó-Baráth Franciska, Bizzer András

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Tradíció és érték 

 

Nagykanizsán pénteken a város kulturális, közművelődési és közgyűjteményi intézményeinek képviselőit köszöntötték a Medgyaszay Házban. A narrációban a Himnusz születésének története hangzott el, majd Bizzer András alpolgármester tolmácsolta a betegség miatt távol maradó Balogh László polgármester gondolatait. - A kulturális intézményeink nélkül, a benne munkálkodók szerepe nélkül nem lenne platform, ahol közös érték és közös mérték születhet - idézte a városvezetőt. - Nélkülük nem lenne forma, amely utat mutat és teret ad a káprázó képzeletnek, a teremtő akaratnak: vagyis az alkotásnak. 

Cseresnyés Péter államtitkár beszédében elmondta: a magyar kultúra nem más, mint az életünk érdekében kifejtett cselekvés és azonosságtudat, tradíció és érték, amelyet történelmünk során létrehoztunk. Ez ad igazolást fennmaradásunkhoz, ebben a folyamatban nemesedett életünk, őrizte meg a falvak hagyományát, a nép ajkán születő dalokat, a keze által formált eszközöket. S mindenekelőtt talán a legfontosabbat: az anyanyelvet. 

A nagykanizsai ünnepségen több terület kiválóságait tüntették ki. Elismerést vehetett át Godinek Ibolya, a Kanizsai Kulturális Központ közművelődési munkatársa, Tábori Imre, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa és Mikó-Baráth Franciska, a Thúry György Múzeum történész- muzeológusa. Az est zárásaként Berecz András énekés mesemondó tartott előadást.

Kiállítás nyílt

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban Török Károlyné Miszori Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának módszertani referense mondott ünnepi beszédet. Kitért arra, hogy a kultúra olyan komplex fogalom, amely egyaránt magában foglalja a tudást, a vélekedést, a művészeteket, a morált, a jogot és a szokást, vagyis minden olyan emberi képességet és habitust, amelyet az ember a társadalom tagjaként sajátít el.

Buday Mihály és Bischofné Hesinger Katalin, a Salla Művelődési Központ és Könyvtár művelődésszervezője a zalalövői kiállításmegnyitón

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

- Magában foglalja a folyamatokat, az életmódot, a szokásokat, a hagyományokat, az értékeket, a mintákat, az eszközöket és ismereteket, valamint a legfontosabbat, a nyelvet is - folytatta az ünnepi szónok, majd arra is felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a kultúra egyben megtartóerő is, hiszen közösségi létünk, nemzeti hovatartozásunk kifejezőeszköze. 

A program folytatásaként a Zalaszentgyörgyön élő festőművész, Buday Mihály alkotásaiból nyílt kiállítás a zalalövői művelődési központban. A február 4-ig megtekinthető képek rejtett titkairól maga az alkotó lebbentette fel a fátylat. Zárásként pedig a Kollázs Kulturális Egyesület szervezésében Ecsedi Erzsébet színművész a Mintapinty című monodrámát mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában