Összesen ötven film

2022.01.29. 10:00

Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál: Zalaegerszeg először szerepel a csatlakozó városok között

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg ezekben a napokban a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, amely nemcsak a fővárosban, hanem 10 vidéki nagyvárosban is kínál moziélményt.

Arany Horváth Zsuzsa

A közönség a kosárlabda világát idéző film kezdete előtt, elöl Rákos Esztella, a mozi programszervezője, Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója és Velkey Péter osztályvezető

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Zalaegerszeg először szerepel a fesztiválhoz csatlakozó városok között – tudtuk meg az első film vetítése előtt Rákos Esztella programszervezőtől, az Art Mozi munkatársától. 

 

 

Összesen ötven film szerepel a fesztivál programjában, amelyeket 200 vetítésen láthatnak a filmkedvelők. A zalaegerszegi belvárosi Art Moziban pénteken, szombaton és vasárnap két-két film kerül a közönség elé. A dokumentumfilmekről a tegnap délutáni megnyitón Velkey Péter, a megyeszékhelyi polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályvezetője beszélt a nézőknek. 

 

 

A bemutatásra kerülő hat alkotást egyébként a zalaegerszegi mozi munkatársai választhatták ki. A kínálatban elsőként a 2020-ban forgatott izlandi dokumentumfilm került sorra, amely egy ifjúsági kosárlabdacsapat mindennapjaiba és sikereibe enged bepillantást. A pénteki folytatásban az Erőltetett menet című amerikai film következett, mely a kínai tömegtermelés árnyoldalait mutatta be. 

 

 

Ma cseh és svéd film szerepel a fesztivál egerszegi vetítőhelyén: előbbi a nehéz megélhetésen úrrá lévő asszony sorsát taglalja, utóbbi pedig egy tehén szemszögéből láttatja az emberek világát. Vasárnap a Gólya, bácsi, gólya című horvát dokumentumfilm egy sérült gólya és a hozzá tavasszal mindig visszatérő párja történetét tárja elénk. Az utolsó vetítést vasárnap este hat órakor tartják, ekkor a Köd gyermekei című, tavaly készült vietnami alkotást nézheti meg a zalai közönség, hogy belelásson a túl korán férjhez adott vietnami lányok nehéz életébe. Vajon mi történik akkor, ha egy anya és egy nagymama szeretné megvédeni mindettől a tizenkét éves kislányt? A film erre a kérdésre ad választ. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában