Díjátadó

2022.01.22. 16:10

A nagykanizsai szabadegyetem a kultúra napján díjazta támogatóit

A Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem szervezésében pénteken Jó pásztorok hagyatéka címmel Pap Gábor művészettörténész tartott előadást. A magyar kultúra napja alkalmából pedig átadták a magyar műveltség díjakat is.

Benedek Bálint

A Halis-könyvtárban a nagykanizsai Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem szervezésében tartottak kultúra napi ünnepet és díjátadást, balról: Pap Gábor művészettörténész, ifj. Brenner Árpád nyomdász, Szőke Veronika művészetterapeuta, Rajnai Miklós, a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem szervezője, Brenner Árpád nyomdász és Németh Ferenc hegedűművész, a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem szervezője

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A szabadegyetem főszervezője, Rajnai Miklós Bánffy-díjas bölcsész az eseményen elöljáróban elmondta: arra legbüszkébb, hogy az előadássorozatok már több, mint harminc éve folyamatosan tartanak. A kezdetektől olyan szellemi támogatókat tudhatnak maguk mellett, mint Buda Ernő bányamérnök a magyar olajipar legendás alakja. A gondolat sokaknak tetszett, köztük Rózsás János írónak, volt Gulag-rabnak és Bátki József doni harcosnak, 56-os forradalmárnak is. A szintén támogatta a szabadegyetem megszervezését, s azóta is szervezőként kitart Németh Ferenc zenepedagógus. Pap Gábor művészettörténész, több egyetem vendégelőadója ezt megelőzően is, már 1985-ben tartott előadást Nagykanizsán a Szent Koronáról.

- Minden nemzedéknek kötelessége átadni a magyar hagyományt és kultúrát az utána jövőnek - folytatta Rajnai Miklós. - A magyar kultúra napja alkalmából 2010-ben díjat alapítottunk a magyar örökség érdekében kifejtett szép és önzetlen emberi tettek elismerésére. Ezúttal Brenner Árpád és fia, ifjabb Brenner Árpád nyomdászok vehették át az egyik díjat, hiszen a családi vállalkozás éveken keresztül segített a kiadványok, könyvek kiadásában és nyomdai munkájában. A másik kitüntetést pedig a borsfai Szőke Veronika művészetterapeuta, Kustár Zsuzsa iparművész tanítványa érdemelte ki.

A 83 éves Pap Gábor ezúttal vetített-képes előadásában beszélt a magyar népművészet jelrendszerének jelentésrétegeiről, illetve a népi műveltség hétköznapi és ünnepi arcáról. Szerinte a népművészet értékeit meg kell őrizni a jövő generációjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában