Frissen Zalából

2021.12.19. 10:00

Bemutatták a Lindua folyóirat legújabb számát Lendván

A szépirodalmi művek mellett elsősorban helytörténeti írások kaptak helyet a tizenöt évvel ezelőtt alapított társadalomtudományi, irodalmi és képzőművészeti folyóirat, a Lindua aktuális, 23. számában. A több mint százoldalas kiadvány bemutatóját csütörtök este tartották a zsinagógában.

Gyuricza Ferenc

A Szent Vidről szóló tanulmány szerzője, Halász Albert

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A kiadó Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ nevében Halász Albert igazgató köszöntötte a megjelenteket, a hatfős szerkesztőbizottság részéről pedig Varga Ines szólt a jelenlévőkhöz. Utóbbi kiemelte: a folyóiratban a Lendva történetéről, illetve a város életében fontos szerepet játszó személyek életéről szóló írások a leghangsúlyosabbak. A címlapon Dancs-Roth Marika egyik makraméjának fotója látható, a textilművészről – akinek életműkiállítása most is látható a zsinagógában – Simonka Tanja művészettörténész írt a kiadványban.

Szűcs Dejan izgalmas helytörténeti témával jelentkezett
Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap


A Lindua 23. száma is kétnyelvű, ám oly módon, hogy a szerzők belátására bízták, magyarul vagy szlovénül kívánják-e megjelentetni írásukat. A magyar nyelvű munkák között találunk tanulmányt a festő Kalivoda Katáról, a vértanú Szent Vid és a Muravidék összefonódásáról, a muravidéki könyvkiadásról, valamint a nárcizmusról is. A Varga Ines által egyik legértékesebbnek nevezett írás Szűcs Dejan Lendva nagyközséggé válásáról szóló történelmi értekezése, ám ez szlovén nyelven szerepel a folyóiratban.


A lapszám újdonsága, hogy hangsúlyt kapnak benne a fiatal szerzők, a különlegessége pedig az, hogy először a Lendvai Foto-Videó Klub tagjainak – köztük a Magyarországon élő Tüske Dórának – munkái is láthatók lapjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában