Frissen Zalából

2021.12.10. 08:00

A Magyar Filmegyesületnek adományozták a régi mozigépeket Gyenesdiáson

A település régi mozijának gépeit adták át csütörtökön a Magyar Filmegyesületnek, amely idővel Keszthelyen szeretne múzeumot létrehozni az összegyűjtött tárgyakból.

Péter B. Árpád

Gál Lajos és Szávics Gyula a régi mozigépek átadásakor

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Gál Lajos polgármester felidézte, Gyenesdiáson az 1950-es évektől vetítenek filmeket, s a régi mozi rendkívül népszerű volt. Kiemelte: náluk erős a civil kultúra, s ehhez társul az értékmentő felelősség, mint ebben az esetben is. Leszögezte: jobb kezekben lesznek ezek az eszközök egy közösségnél, mint a raktárakban, s ha majd láthatók lesznek egy múzeumban, az növeli a településen élők identitását is. 

Szávics Gyula, a Magyar Filmegyesület alapító elnöke arról beszélt: hét éve működnek, céljuk, hogy felkutassák, összegyűjtsék és később bemutassák a régi hazai mozigépeket, eszközöket, amelyek már most is 250 négyzetmétert töltenek meg. Vannak köztük több mint 100 évesek is. 

Hársfalvi György, a település művelődési házának korábbi igazgatója elmondta, ’92-ben érkezett az intézményhez, és akkor két mozigépet egy fűtetlen irodában talált meg, majd később az óvoda padlásáról is előkerült két kisebb darab, amiket megmentett a végső pusztulástól. Most ezek is a Magyar Filmegyesület gondozásába kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában