Frissen Zalából

2021.11.16. 13:30

Ady-verseket szavaltak – Az iskola névadóját és a magyar nyelv napját ünneplik Zalaegerszegen

Ady-versmondó versenyt rendeztek 12-15 éves diákok részére a Deák Ferenc Városi és Megyei Könyvtárban hétfőn. A megmérettetés az Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium névadójáról elnevezett hét nyitóprogramja volt, s egyben a Magyar Nyelv Napjához kapcsolódott.

Mozsár Eszter

Véber Dominik szaval, balról Berek Krisztina Fatime zsűritag

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az országgyűlés döntése alapján tíz éve november 13-án ünnepeljük anyanyelvünk napját, így irányítva a figyelmet a magyarság szellemi-kulturális örökségére. Azért ezt a dátumot jelölték meg, mert 1844. november 13-án lett hivatalos államnyelv a magyar, tájékoztatott Kiss Gábor könyvtárigazgató. Az országos rendezvénysorozathoz a bibliotéka és az Ady-iskola mindig ily módon kapcsolódik, a szavalóverseny éppen a magyar nyelv szépségét hirdeti.

Véber Dominik szaval, balról Berek Krisztina Fatime zsűritag
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A város és városkörnyéki oktatási intézmények diákjai ezúttal is szép számmal, harmincnégyen jelentek meg a költő tiszteletére rendezett versenyen. Az 5-6. osztályosoknak a Hepehupás, vén Szilágyban, a 7-8. osztályosoknak az Intés az őrzőkhöz, míg a kilencedikeseknek a Valaki útravált belőlünk című költemény volt a kötelező penzum. A háromtagú szakmai zsűri, Kereki Judit, Berek Krisztina Fatime és Gyenes Imre tárgyjutalmakat osztottak ki a résztvevők között.

A díjazottak, hátsó sor: Sebők Annamária, Németh Márk, Frend Anna Mirjam, Szilvás Máté, Gaigg Rudolf. Első sor: Rozmán Dávid, Véber Dominik, Szabó Panna és Simán Kíra
Fotó: DFVMK

Az 5-6. osztályosoknál az első helyezett és különdíjas Véber Dominik lett (Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium), második helyen Rozmán Dávid (Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola), míg harmadikon Szabó Panna (Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium) végzett.

A 7-8. osztályosoknál a legjobb és különdíjas Frend Anna Mirjam (Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium) lett, második helyezett Sebők Annamária (Egervári Általános Iskola), harmadik pedig Szilvás Máté (Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium).

A 9. évfolyamosok versenyét Simán Kíra (Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium) nyerte, a második helyen Gaigg Rudolf (Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium), míg harmadikon Németh Márk (Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium) végzett, aki egyben különdíjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában