Frissen Zalából

2021.10.14. 17:00

Magyar musical bemutatóját tartják péntek este a Hevesi Sándor Színházban

Pénteken este új darabbal várja közönségét a Hevesi Sándor Színház: a Cigánykerék című musicalben Szakcsi Lakatos Béla zenéje és Csemer Géza szövegkönyve kerül színpadra, a Jászai- és Nádasdy-díjas Böhm György rendezésében.

Arany Horváth Zsuzsa

A hetvenes évekbe és a főváros nyolcadik kerületének mélyére visz el az előadás

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A névsor garantálja a jó muzsikát, a fordulatos történetet és a szellemdús színre állítást. Hiszen tudjuk, hogy a kortárs zongorista-zeneszerző, a nemzet művésze, a Kossuth-díjas érdemes művész Szakcsi Lakatos Béla a jazz egyik legkiválóbb művelője. A már nem élő roma származású dal- és szövegíró Csemer Géza jegyzi a sok helyütt játszott Bestia című darabot is. A pályája elején Zalaegerszegen néhány évig társulati tag Böhm György munkáiban pedig mindig számíthatunk a színpadi ötletek tobzódására, az iróniára, a szarkazmusra. A Cigánykerék című musical a hetvenes években, a budapesti nyolcadik kerületben játszódik és először Pécsett mutatták be, a nyolcvanas években.

A hetvenes évekbe és a főváros nyolcadik kerületének mélyére visz el az előadás
Fotó: Zalai Hírlap

– A tipikus „nyóckerbe” kerülünk, adva van egy öt főszereplős, kissé zárt világ, ahol mindenki szeretetéhes, szeretettelen – mondja Böhm György, akivel a keddi esti próba előtt váltottunk szót. – Itt él egy testvérpár, ők nem tudják egymásról, hogy testvérek, de kihúzzák egymást a bajból. Ide érkezik meg Amerikából Miréna Lock színésznő, azaz Lakatos Mariska, aki természetesen itt nőtt fel, 1956 előtt. A fordulatos sztori mellett az a lényeg, hogy zseniális a cigány hagyományokból és a jazzből táplálkozó zene, amit Máriás Zsolt kitűnő hangszerelésében hallhatunk.

Látjuk, a testvérpár története felidézi Shakespeare Tévedések vígjátékát, Dumas Korzikai testvérek című regényét, Willy Russel Vértestvérek című musicaljét.

– Állja-e az idő próbáját? – kérdezem a vendégként a Hevesibe évről évre vissza, illetve hazajáró rendezőt.

– Ezt a nézők fogják eldönteni, mi úgy érezzük, hogy igen. Néhány évvel ezelőtt játszotta a budapesti József Attila Színház is. Én a Budapesti Kamaraszínházban dolgoztam először ezzel a darabbal, Szegvári Menyhért mellett, aki az ősbemutatót is rendezte. Ott Vári Éva volt Miréna, most Debrei Zsuzsa alakítja.

– Számíthatunk-e Böhm-­féle gegekre?

– Akad, de ez kemény történet, enyhe iróniát visel el.

A rendező ideális munkafolyamatról számolt be, hiszen nagyon jól ismeri a társulatot. Egyébként a szereplődús elő­adásban szinte mindannyian szerepelnek. A névsor imponáló: Bot Gábor, Nagy Dániel Viktor, Támadi Anita, Ticz András, Magyar Cecília, Kovács Virág, Hertelendy Attila, Farkas Gergő, Fritz Attila, Gál Szabolcs, Mihály Péter, Besenczi Árpád, D. Varga Ádám, Pap Lujza, Ecsedi Erzsébet, Mester Edit, Bellus Attila, Kiss Ernő, Baj László, Szakály Aurél, Czegő Teréz, Wellmann György. A pesti belvárost idéző díszlet és a lakók jelmeze Túri Erzsébet munkája, Bakó Gábor koreográfus 21 szám mozgásformációját jegyzi.

A színház invitálta a premierre Szakcsi Lakatos Bélát, neki azonban szombaton a Művészetek Palotájában lesz nagy koncertje, arra készül. Böhm György legközelebbi monstre feladata a december 3-án sorra kerülő Prima Primissima gálaműsor színpadra állítása a MÜPA-ban, tíz éve ő rendezi a művészet és kultúra kiválóságait jutalmazó estet. A Karinthy Színházban decembertől megy a Félőlény című színmű az ő rendezésében, inspirálója is a mű megszületésének, a szerzője, Békés Pál évfolyamtársa volt az egyetemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában