Frissen Zalából

2021.09.27. 06:50

Pásztorhagyományok napja Gébárton – Múltidéző mesterségbemutatókat tartottak

A pásztorművészethez kapcsolódó népművészeti remekeket vonultattak fel, s mesterségbemutatókat tartottak vasárnap a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. A programot 13. alkalommal szervezték meg, ahova a nyugat-dunántúli régió három megyéjéből hívtak hagyományőrzőket, pásztorfaragókat.

Mozsár Eszter

Nyugat-dunántáli mesterek mutatkoztak be, Kasza Miklós (balra) szarukürtöt díszített, Bereczky Csaba (jobbra) szaru óraláncot készített.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Jóna István

A kovácsműhelynél lópatkolást, a standoknál a pásztorok mindennapjait felidéző használati tárgyak készítését láthatták az érdeklődők. A program időzítése sem véletlen, mivel a néphagyomány szerint szeptember 29-én, Szent Mihály napján – ami egyébként tavaly óta hazánkban az állattenyésztők napja –, illetve annak környékén hajtották be a jószágokat a legelőkről. A pásztorok számára a téli időszak különösen alkalmas volt a gyönyörűen mintázott faragások készítéséhez.

A szervezők a régi vásárok hangulatát csempészték vissza az udvarra, ahol többek között pásztorlegyező készítést, kürtfaragást, kobaktök karcolást, szaruóralánc és furulya faragást, spanyolozást láthattak.

Nyugat-dunántáli mesterek mutatkoztak be, Kasza Miklós (balra) szarukürtöt díszített, Bereczky Csaba (jobbra) szaru óraláncot készített.
Fotó: Jóna István / Zalai Hírlap

Ottjártunkkor Haraszty Róbert éppen mézeskalácsos ütőfát faragott az egyik sátornál. A népművészet ifjú mestere 17 éve készíti mintás faragványait, s mint mondta, egyre több háziasszony próbálja ki a konyhában ezt az eszközt. A mézeskalács régen elmaradhatatlan vásárfia volt, amit szívesen adtak a legények kedvesüknek.

A hagyományok tára elnevezésű mesterségbemutatókon a gyapjúfeldolgozás és nemezelés alaplépéseit ismertették. A kézműves játszóházban a gyerekek agyagoztak és hangkeltő játékokat fabrikáltak. A rendezvényt népzenészek műsora színesítette, valamint igény szerint tárlatvezetést tartottak az alkotóházban. A hétvégi program a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák 8. országos hónapjához kapcsolódva jött létre.

Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető arról is tájékoztatott, hogy akik kedvet kaptak bármelyik mesterséghez, azokat szívesen várják szakköreikbe. Ezek a közösségi programok ugyanis jó alkalmat adnak arra, hogy közelebbről megismerjék a népszerű vagy éppen kihaló félben lévő mesterséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában