Frissen Zalából

2021.08.08. 08:21

Amatőr színjátszók léptek fel a kehidakustányi a Mariska udvarban

Hófehérke és a hét elgyötört törpe is ellátogatott szombaton délután a falu Mariska udvarába, ahol először rendezték meg a megyei pajtaszínházi találkozót.

Arany Gábor

Fotó: Pezzatta Umberto

Szilágyi György klasszikusnak számító komédiáját a bókaházi Bokréta Hagyományőrző Egyesület tagjai adták elő. A fellépés után elmondták: négy napjuk volt a felkészülésre, mert eredetileg másik darabot tanultak be, de az egyik szereplő váratlan kiesése miatt váltaniuk kellett. A szombati találkozó első fellépői a bókaháziak voltak, akik öt évvel ezelőtt megyénket képviselték a pajtaszínházak első országos találkozóján. Erről Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója szólt érdeklődésünkre.

Fotó: Pezzatta Umberto

Az intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együtt kezdeményezte 2014 őszén a vidéki amatőr színjátszók felkarolására a pajtaszínházi programot. A következő évben kezdődött a megvalósítás, 2016-ban pedig már zalai fellépő is volt a fokozatosan országossá terebélyesedő seregszemlén. Ahol a bókaháziak után milejszegi, teskándi és egervári színjátszók is felléptek, tavaly azonban a pandémia miatt az alibánfai csoport már nem jutott el a bemutatóig. Az igazgató kiemelte: a zalai színjátszók felkészítésében Ecsedi Erzsébet, a Hevesi- színház művésze működött közre mentorként, és komoly szerepe volt a sikerekben. Megyénkben jelenleg 48 amatőr színjátszó csoport működik. Számukra a pajtaszínházi találkozó lehetőség a bemutatkozásra, a kapcsolatok építésére. Az első megyei találkozó helyszíneként Kehidakustányt választották, tekintettel arra, hogy az amatőr színjátszásnak itt múltja van. A helybeli csoport és a Kehidakustányi Pajtások előadása zárta a szombati találkozót. A produkciókat értékelő zsűrit Ruzsics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke vezette, Gyerkó Gábor, Egervár polgármestere és egyben a Színjátszók Egervári Grémiuma társulat vezetője, valamint Szabóné Fehér Hajnalka, a hévízi VID-Ámító Társulat elnöke társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában