Frissen Zalából

2021.07.28. 16:00

Nyilas Ilona fotográfiái Őriszentpéteren és Csödén láthatók

Különlegesen gazdag fotókollekció látható az őriszentpéteri Malom Látogatóközpontban, ahol Nyilas Ilona fotóművésznek a színházi világban készített analóg képeit láthatja a közönség. A művész más felvételei a csödei alkotótáborban is láthatók augusztus 24-ig.

Arany Horváth Zsuzsa

Szolzsenyicin: A kopasz és a lágerkurva, 1989, rendezte Tömöri Péter, Hevesi Sándor Színház

Fotó: Nyilas Ilona

„Kincses Károly fotómuzeológus 1985-ben keresett meg, aki akkor a Magyar Színházi Intézetnél (ma Országos Színháztörténeti Múzeum) is dolgozott, s megbízást adott színdarabok fotózására”, jelezte lapunknak a Hétrétország programjai közt megvalósuló Színház – Varázs című tárlat kiindulópontját Nyilas Ilona. Ezután közel 60 színművet fotózott végig, nemcsak Budapesten, hanem országszerte.

Szolzsenyicin: A kopasz és a lágerkurva, 1989, rendezte Tömöri Péter, Hevesi Sándor Színház
Fotó: Nyilas Ilona

Az analóg technikával készített felvételek közül Kincses Károly választotta ki az intézet számára fontosakat, ám a mostani őriszentpéteri kiállításon olyanok is láthatók, amelyek akkor nem kerültek a későbbi múzeum dokumentumtárába műalkotásként. A fotografált színdarabok közül ezúttal érzelmi alapon választott Nyilas Ilona, hiszen, miután a próbától a bemutatóig végigkísérte az előadások színre állítását, sok időt töltött a színészekkel, rendezőkkel, közeli kapcsolatba került a művekkel. „Mint alkotó, nem tudom elvonatkoztatni a képeket magamtól, vagyis nem a színművek dokumentálására helyeztem a hangsúlyt, hanem arra, hogy abban a korban mely darabok hogyan hatottak rám”, tájékoztatott Nyilas Ilona. Így összesen 19 előadásból 177 fotográfiát láthat a közönség a Malom Látogatóközpontban már július 14-e óta, ahol a hivatalos tárlatbemutató megnyitóra augusztus 15-én kerül sor.

A felvételek között fellelhetünk jó párat azok közül, amelyek a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, méghozzá az alapítás utáni években készültek. Ezért különösen érdekes azok számára, akik zalaiként és színházba járóként emlékeznek a nyolcvanas évekbeli produkciókra, és az akkoriban itt játszó színművészekre. Nyilas Ilonát egyébként olyannyira elvarázsolta a színházi munka világa, hogy elvégezte a tánc- és drámapedagógiai szakot az egri főiskolán, megszerzett tudását pedig a legendás csödei alkotótáborban, a Csoda-Csöde Színház szezonális működtetésével kamatoztatta.

Az elmúlt években több száz gyerek fordult meg a kreatív alkotótáborban, az általuk létrehozott színdarabokat a táborzárások alkalmával láthatták az érdeklődők és a szülők is. Ezeket az ifjúsági programokat is dokumentálta a fotóművész, az itt készült felvételek ezen a nyáron láthatók a csödei Alkotótábor és Természetes Iskola falain (Erdész u. 4.) „Nyilas Ilona: fotók és egyebek” címmel egészen augusztus 24-ig. Az év közben Londonban élő fotográfus a jövőben is tervezi a táborok megtartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában