Frissen Zalából

2021.07.21. 11:00

Németh László egyetem helyett a színházba ment

Egyetemre készült, amikor lehetősége nyílt megismerkedni a színházi világ hátterével, s a találkozás rabul ejtette, úgyhogy letett a továbbtanulásról, és 2016 szeptemberében beállt világosítónak a Hevesi Sándor Színházba, a következő évben pedig már csatlakozott a Kvártélyház csapatához. Ő Németh László, aki a fiatal korosztályt képviseli a csapatban.

Arany Gábor

Németh László: A Szép nyári nap volt az első darab, aminek a világosítása teljesen az én művem. FOTÓ: ARANY GÁBOR

– Húszévesen ez lett az első munkahelyem, és nem bántam meg – mondja, aztán elárulja, mechatronikai technikusi végzettséggel érkezett, amit azóta kiegészített a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett világítástechnikusi szakképesítéssel. – A két játéktér sokban hasonlít, ám a kvártélyházi egyszerűbb technikailag, mert kisebb a lámpapark, és mivel szabad téren vagyunk, az időjárás is közbeszólhat. Szerencsére a mai világítótestek már elég jól bírják az esőt is – kezdi bemutatni a munkaterületét. – Tehát hozzánk tartozik az, ami fényt bocsát ki, ami a látványhoz, a láthatósághoz szükséges, a reflektoroktól kezdve minden olyan tárgyig, ami világít. A rendező, a díszlettervező elképzeléseit szolgáljuk ki, ehhez tesszük hozzá a szakmai tudásunkat – mondja. – Egy-egy darabra általában hathetes próbafolyamattal készül a társulat, a világosítók a főpróba hetében kapcsolódnak be. Ha már kész a díszlet, és a színészi játék is nagyjából összeáll, akkor jövünk mi, s születik meg a világítás forgatókönyve. A Kvártélyházban erre ketten vagyunk, nincs fővilágosító, mint a színházban – mondja.

Németh László: A Szép nyári nap volt az első darab, aminek a világosítása teljesen az én művem. FOTÓ: ARANY GÁBOR

S melyik a kedvenc kvártélyházi produkciója? Rövid gondolkodás után felel: – A Szép nyári nap. Ez volt az első darab, aminek a világosítása teljesen az én művem, és nézőként is nagyon tetszett az előadás – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában