Frissen Zalából

2021.06.28. 06:50

Ilyen volt a Múzeumok éjszakája Zalában

Zalaegerszegen, Keszthelyen és Nagykanizsán is sok érdekesség közül válogathattak, akik bekapcsolódtak a Múzeumok éjszakája programjaiba.

Jóna István, Korosa Titanilla, Péter B. Árpád

Az intézményben Kiss Gábor igazgató – képünkön balra – régi térképeken mutatta be Zala megye határainak változását, és meg lehetett ismerni az értékes könyvritkaságokat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszeg

A Múzeumok éjszakáján minden korosztályt megszólító, színes programkavalkád várta az érdeklődőket több városban. Zalaegerszegen a Tourinform-iroda családi sétával indított, majd a Deák-könyvtár a Deák téren kincsvadászattal, helyismereti vetélkedővel és kézművesfoglalkozással várta a látogatókat. Az intézményben Kiss Gábor igazgató – képünkön balra – régi térképeken mutatta be Zala megye határainak változását, és meg lehetett ismerni az értékes könyvritkaságokat.

Sokakat vonzott a Mindszenty téren a Göcseji Múzeum kínálata: honvédnek öltözhettek a gyerekek, és sisakot, pajzsot, címert is készíthettek. A Falumúzeumban mesékkel készültek gyerekeknek és felnőtteknek. A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, a MimikArt Galériában és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban előadásokkal és kiállításokkal várták az érdeklődőket. Látványos eleme volt a programnak a lámpás várostörténeti séta a Tourinform szervezésében.

Az intézményben Kiss Gábor igazgató – képünkön balra – régi térképeken mutatta be Zala megye határainak változását, és meg lehetett ismerni az értékes könyvritkaságokat
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Nagykanizsa

Nagykanizsán a Thúry György Múzeumban a gyerekeket már délutántól kincskereső kalandtúra, játszóház, kézműves programok várták. A Thúry Vitézlő Oskola bemutatója, a kardozás és az íjászkodás a felnőttek figyelmét is felkeltette, és készültek számukra A szocializmus gyermekei című kiállításhoz kapcsolódóan interaktív és retró elfoglaltságokkal is. Hallhattak még előadást a látogatók a Szent Iván-éj misztikumáról, majd estébe nyúló koncert zárta a programot.

Száraz Csilla múzeumigazgató az esemény kapcsán elmondta, hogy az Év Múzeuma 2021 felhívás jelöltje volt a Thúry György Múzeum, az intézmény bekerült a legjobb hat közé, és egy elismerő oklevéllel térhettek haza Budapestről, a Múzeumok éjszakája országos megnyitójáról. Ezzel ismerte el szakmai munkájukat a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület.

Nagykanizsán a Thúry Vitézlő Oskola bemutatója nagy érdeklődést keltett
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az oklevelet a nagykanizsai közönségnek is bemutatták a helyi megnyitón a Karoling-kori kard mellett. Átadták továbbá a Kerecsényi Edit-emlékplakettet, amit posztumusz Tarnóczky Attila helytörténésznek adományoztak, az elismerést családja vette át. Száraz Csilla elmondta: méltóképpen őrzik a helytörténész emlékét, hiszen Tarnóczky Attilának sokat köszönhet a múzeum, egyebek mellett hozzá köthető a patkófal, aktív tagja volt a Kanizsai Múzeumért Alapítványnak, s a helytörténeti kiállítás összeállítását is ő kezdeményezte.

Keszthely

Keszthely lüktető, pezsgő mediterrán város képét mutatta Szent Iván éjjelén. Késő éjszakáig emberáradat vonult mindenfelé, ami nem csoda, hiszen majdnem húsz helyszínre várták a Múzeumok éjszakáján az érdeklődőket.

A város magán- és közgyűjteményei, kiállítóhelyei összefogva kínáltak színes programsort, amelynek koordinátora a Helikon Kastélymúzeum volt, ahol ez volt az első nagyobb rendezvény az újranyitás óta.

A MusicArt Classic Koncertiroda művészei Keszthelyen, a kastélyban népszerű opera- és operettrészleteket adtak elő Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Ez egy különleges nap, nagyon vártuk már, s A kis herceget idézve: ünneplőbe öltöztettük a lelkünket erre a júniusi estére – fogalmazott lapunknak Pálinkás Róbert igazgató. – Külön öröm, hogy sikerült összefogni a városban működő összes múzeumot, a vendégek pedig egyetlen jeggyel látogathatták végig ezeket az intézményeket, amelyek nagyon gazdag programokkal készültek, a helyszíneket pedig dottójárattal kötöttük össze a gyorsabb, könnyebb eljutásért.

A keszthelyi múzeumokban a különleges családi rendezvények, kreatív foglalkozások és rendhagyó tárlatvezetések mellett például lovas bemutató és operakoncert is szolgálta a kikapcsolódást, ugyanakkor a tűzgyújtás sem maradhatott ki a kínálatból.

A Szendrey Júlia-emlékszobában a gyerekek a Petőfi feleségének Andersen-fordításaiban szereplő grafikákat színezhették ki, a belvárosi magánmúzeumokban pedig játék és tombolasorsolás is várta a látogatókat; a fődíj egy népviseletes porcelánbaba volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában