Frissen Zalából

2021.05.17. 07:00

Premier a Hevesi-színházban – Felköszöntötték Wellmann Györgyöt a 75. születésnapján

Hosszú szünet után pénteken este darabbemutatót tartott a Hevesi Sándor Színház.

Arany Horváth Zsuzsa

Wellmann György, mögötte Farkas Ignác, Kemes Zsuzsa, Vigh László, Balaicz Zoltán és Besenczi Árpád

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Az Elnémult harangok című dráma premierje után ezúttal elmaradt a hagyományos fehér asztalos közönségtalálkozó, de egy bensőséges házi fogadás keretében szóltak az alkotók a darabválasztásról, a korábbra tervezett bemutatóról, és egy születésnap is alkalmat adott az ünneplésre.

A társulat tagjait Besenczi Árpád igazgató köszöntötte, aki maga is játszik az előadásban. Elmondta, még a békéscsabai színház révén ismerte meg a Rákosi Viktor által írt s Nemlaha György által színpadra adaptált színművet, amelyet eredetileg a trianoni békediktátum 100. évfordulójára terveztek. Az 1900-as évek eleji Erdélyben játszódó drámát hamarosan romániai magyar delegáció is megtekinti, jelezte.

Wellmann György, mögötte Farkas Ignác, Kemes Zsuzsa, Vigh László, Balaicz Zoltán és Besenczi Árpád Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Farkas Ignác Jászai-díjas színművész, az Elnémult harangok rendezője felidézte a társulat odaadó munkáját, hiszen a járvány miatt nem a szokásos módon zajlottak a próbák. Felolvasta Nemlaha György levelét, aki, miután személyesen nem tudott részt venni a premieren, e módon köszönte meg, hogy a darabot műsorra tűzte a Hevesi Sándor Színház.

Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere örömét fejezte ki, hogy ismét fogadhatja közönségét a teátrum. Mindketten utaltak arra, hogy a közelgő június 4-e, azaz a nemzeti összetartozás napja is aktualitást ad a színműnek, amely a 120 évvel ezelőtti magyar–román együttélés és vallási különbözőség konfliktusait idézi a nézők elé.

Balaicz Zoltán arról is beszélt, hogy a kényszerű korlátozások az emberi kapcsolatokat is megviselik, újraépítésükben nagy szerepe van a színháznak, a tartalmas és szórakoztató előadásoknak.

Ezután köszöntötték fel születésnapján az egybegyűltek Wellmann Györgyöt, aki 75 esztendős és 50 éve van a színi pályán. A színművész erdélyi származású, az Elnémult harangokban magyar nemes embert játszik. A köszöntőkhöz csatlakozott Kemes Zsuzsa a darab főtámogatójaként (Patent Kft.) hangsúlyozva, először kerültek kapcsolatba a színházzal szponzori minőségben, s nagyon mély érzelmeket megmozgató darabbal debütálhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában