Frissen Zalából

2021.04.29. 06:50

Ünnepeljük a zalai táncosokat! – Egyesületek beszámolói és egy különleges videó is vár rátok

Április 29-e a tánc világnapja. Ez alkalomból arra kértük a zalai táncélet szereplőit, hogy meséljenek nekünk az elmúlt időszak tapasztalairól, valamint az idei terveikről. A jeles napra videós meglepetést is hoztunk.

Németh Lilla, Benedek Bálint

Pedagógus és tanítványai maszkban a kaposvári Nyugat-dunántúli Bajnokságon

Fotó: Press Dance TSE

Press Dance TSE – Zalaegerszeg

A zalaegerszegi Press Dance TSE számára nehéz volt az elmúlt időszak. Az egyesület elnöke és táncpedagógusa, Meretei-Simon Beáta arról számolt be, hogy ugyan igyekeztek online is megőrizni az aktivitásukat, a közösségi élmény hiánya óriási veszteség a számukra.

- A tánc rendkívül fontos nekünk, és pont azokkal a gyerekekkel nem foglalkozhatunk most, akik a szabadidejükben ismerkednének a mozgásformával. A versenyzőkkel ugyan dolgozunk, de csak kis csoportokban, betartva a szigorú előírásokat. Az öltözői pillanatoktól és a csapatszellemtől egyaránt megfosztja őket a jelenlegi helyzet. Bár tavaly nyáron átmenetileg újra együtt lehettünk, akkor táborokat is szerveztünk, az ősz sajnos hamar véget vetett ennek.

Pedagógus és tanítványai maszkban a kaposvári Nyugat-dunántúli Bajnokságon
Fotó: Press Dance TSE

Az akadályok ellenére azon vannak, hogy minél több lehetőséget biztosítsanak a gyerekeknek. Noha belekóstoltak az internetes oktatásba, Beáta úgy látja, a tánc alapja a jelenlét, hiszen elengedhetetlen a tanári visszajelzés, hogy közösen gyakorolhassak, csiszolhassák a technikájukat. Szerepeltek online versenyeken is, amelyek új tapasztalatokat hoztak.

- Amikor mindenki otthon, a saját szobájából táncolja a koreográfiát, annak nincs meg a varázsa, ugyanakkor jó, ha a gyermek ösztönözve van. Pontozóként is megéltem ezt: nehéz értékelni a produkcióikat úgy, hogy csupán egy kicsi ikonon látszódnak, vagy például a zeneiséget sem kell figyelembe venni, mert az internetkapcsolat befolyásolhatja, mit hallanak. Bár a kényszer miatt ezeket kipróbáltuk, reméljük, hogy júniusban már személyesen versenyezhetünk, még akár zárt kapuk mögött is. Minden zalaegerszegi táncegyesület nevében mondhatom, nagyon várjuk a változást.

A lányok a Pirates nevű koreográfiát adják elő az online versenyen, mellyel elsők lettek
A társastánc csoport versenyzői a Vaya con dios koreográfiával szintén első helyet szereztek

A táncpedagógus szerint komoly kihívást jelent manapság a tervezés. Az is pozitívum, ha a gyerekek elé olyan célt tudnak felállítani, amire készülhetnek, hiszen nagyjából csak egy hónapra előre tudnak gondolkodni. Elmaradnak a világbajnokságok, bizonytalanok a kvalifikációk általi szereplések, ezért inkább házon belüli versengést hirdetnek. A rendszerint februárban tartott nemzetközi táncversenyükre idén szeptemberben kerülhet sor.

Eraklin Táncklub Egyesület – Nagykanizsa

A koronavírus-járvány szorítása előtt Nagykanizsa város napjával egy időben ünnepelték a Táncművészet világnapját, ezért a harmadik nap a táncé lett. A fesztivál jelentőségéről, fejlesztéséről és a jövőről Lekszikov Csaba, az Eraklin Táncklub Egyesület elnöke beszélt.

Lekszikov Csaba

A nagykanizsai Eraklin Táncklub Egyesület 2003-ban rendezte meg először táncvilágnapi műsorát a Hevesi Sándor Művelődési Központban, ekkor még csak egy-két vendégszereplőt hívott meg a rendezvényre, akik színesítették a műsort. A következő évtől 2014-ig minden kanizsai tánccsoportot meghívtak a Tánc világnapi estre. Ugyanebben az évben világossá vált, hogy ilyen formában nem lehet tovább bővíteni ezt a programot, hiszen minden csoport szeretett volna egyre többet megmutatni magából.

- A társastánccal, versenytánccal foglalkozó táncklubunk 2015-ben rendezte meg először az Utca Tánc Fesztivált, ahol az Erzsébet téren a kanizsai táncegyüttesek bővebb repertoárral szerepelhettek – fogalmazott Lekszikov Csaba az Eraklin Táncklub Egyesület elnöke. – Az első alkalommal még csak két színpadon folytak az előadások, a Platán soron és a Fő utcán teherautókkal, zenével végig vonuló közel 600 táncos a vártnál sokkal nagyobb sikert aratott, hiszen fergeteges jókedv alakult ki a téren, ahol este finálé zárta a napot.

Lekszikov Csaba hozzátette: 2016-tól közel ezer táncos vesz részt a fesztiválon. Nemcsak a városból és vonzáskörzetéből érkeztek, hanem távolabbi településekről. Sőt külföldről: Szlovéniából, Horvátországból, sőt abban az évben az oroszországi Szentpétervárról is érkeztek táncosok. Már öt színpadon folytak az előadások a város több pontján, és a felvonulás is közel két órás programmá duzzadt, ahol a táncosok mellett egyéb sport- és kulturális szervezetek is megjelentek. A délutáni programot ismert táncosok és zenészek színesítették, a napot lézer show zárta.

A hagyományossá vált Utca Tánc Fesztivált a Covid 19 vírus akadályozta meg tavaly, és az idei évben sem ünnepelhetik a már megszokott módon a Tánc világnapját.

- Az Eraklin Táncklub Egyesület 2020-ban a harmadik évtizedébe lépett, de a jubileumi műsort és a 2010 óta megrendezésre kerülő táncversenyeket sem tarthattuk meg – tette hozzá Lekszikov Csaba. – A tavalyi pandémia alatt teljesen bezártuk az Ady utcai tánctermünket, csak online edzéseket tartottunk a táncosainknak, illetve ingyenes online táncórákat a nagyközönség számára, hogy ezzel segítsük a kialakult helyzet átvészelését. Jelenleg csak a Magyar Táncsport Szakszövetség (MTÁSZ) által kiállított versenyengedéllyel rendelkező táncosok edzhetnek normál módon. Viszonylag szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen novembertől csak a hobbi táncosaink nem lehetnek személyesen jelen a foglalkozásokon, de remélhetőleg hamarosan ők is jöhetnek.

Hozzáfűzte: a versenytáncos élet országszerte megállt, tavaly csak nyáron és ősszel volt egy-egy viadal. Illetve az idén kizárólag a területi bajnokságokat tartották, azokat is közönség nélkül, zárt kapuk mögött. Májustól újra indulnak a táncversenyek, de csak a hivatalos sportolói kártyával rendelkezők számára.

- A táncosaink gőzerővel készülnek a következő megmérettetésre, Bajára – mondta. – Az óvodás és felnőtt hobbi táncosok pedig már fényesíthetik a tánccipőiket, hiszen hamarosan újra táncolhatnak akár a próbateremben, akár remélhetőleg fellépéseken is. A táncklub az újranyitáskor nemcsak a hagyományos társastánc tanfolyamait, a Brazil Samba csoportjait indítja újra, de újabb műfajok is megjelennek a klub életében: elindul a jóga és a break is. Az Eraklin ha nem is nagy közönség előtt, de megünnepli a tánc világnapját és tervezi a következő Utca Tánc Fesztivált.

Csatlakozott a VOKE

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház kollektívája és kulturális csoportjai egy videó összeállításával emlékeztek meg a tánc világnapjáról.

A keszthelyi Németh Veronika gondolatai

Martha Graham amerikai modern táncos és koreográfus szerint „A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása és absztraktálása az életnek, hanem az élet maga.”

A Tündérszépek 2021-es szépségverseny Zala megyei fordulójának győztese, a keszthelyi Németh Veronika hivatásos táncművész szerint a fenti idézet pontosan kifejezi a gondolatait.

Fotó: Vértes Erzsébet

- Igen valóban az élet maga – mondta. – A levegő, az élelem, a víz, a szerelem, az igaz barát, a boldogság. Az öröm, mely végtelen és kifogyhatatlan. Mindig itt van mindig szeret és mindig szeretem. Ha boldog vagyok, ha szomorú, ha mérges mindig hozzá fordulok, velem örül és segít mindig. A tánc nekem az élet maga, az életem, az igazi boldogságom és menedékem, az otthonom, a szerelmem.

Zalai táncok, Kósa Ruben és Kemes Laura előadásában

Kósa Ruben néptáncos táncművész, a Zalai Táncegyüttes művészeti vezetője nemrég interjúban adott friss képet arról, milyen új megoldásokkal népszerűsítik jelenleg a néptáncot. Mint elárulta, már a TikTok felületen is megtalálhatóak, ahol videóik egyre nagyobb érdeklődésre tesznek szert.

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kosa-ruben-tobbfele-feluleten-nepszerusiti-a-neptancot-5134921/

Táncpartnerével, Kemes Laurával felkérésünkre most a Zaol olvasói számára készítettek egy videót, amelyben zalai táncokat elevenítenek fel. Fogadjátok szeretettel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában