Frissen Zalából

2021.04.26. 07:00

Ennyi támogatást nyertek a zalai szervezetek nemzetiségi programokra

Több mint hatmillió forint értékű pályázati támogatást fordíthatnak zalai szervezetek és intézmények nemzetiségi kulturális, hagyomány- vagy identitásőrző, illetve szabadidős programok megrendezéseinek költségeire.

Gyuricza Ferenc

A murakeresztúri „Kitica” Tamburazenekar egy korábbi találkozón. Ők is őrzik a hagyományaikat

Fotó: ZH Archívum/Gergely

A pályázatot a hazánkban élő őshonos nemzetiségek identitása, nyelvük és kultúrájuk megőrzése érdekében még tavaly hirdette meg ötszáz millió forintos kerettel a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága. Az elnyerhető támogatás összege 200 ezer forinttól egészen másfél millió forintig terjedt. A döntési listát a minap hozta nyilvánosságra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., ebből szemezhettük ki a zalai civil szervezetekre vagy intézményekre vonatkozó adatokat.

A murakeresztúri „Kitica” Tamburazenekar egy korábbi találkozón. Ők is őrzik a hagyományaikat

A megyénket érintő támogatások döntő többsége a horvát nemzeti kisebbségek programjaihoz köthető. A legeredményesebben a semjénházai horvát nemzetiségi önkormányzat szerepelt, amely öt külön célra is kapott támogatást. Az önigazgatási szervezet egy nemzetiségi nap megrendezéseinek költségeire, egy horvát anyanyelvű szentmisére, egy hagyományőrző szüreti fesztiválra, egy térségi kulturális találkozóra, továbbá a hitélet erősítése érdekében egy horvátországi zarándokút szervezési költségeire fordíthat egyenként 200-200 ezer, azaz összesen egymillió forintot. Ennél is nagyobb összegű támogatást, összesen egymillió 250 ezer forintot kap a tótszerdahelyi Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet, ezt a pénzt négy különböző programra fordíthatják. A Muramenti Bor-, Prósza- és Tamburafesztivált 400 ezer, a folklór- és rétesfesztivált 350 ezer, a Stipan Blažetin emléknapot 300 ezer, a megyei szavalóversenyt is magába foglaló horvát nyelvi napok megrendezésére pedig 200 ezer forinttal támogatja az államtitkárság. Szintén négy sikeres pályázata volt a petriventei horvát nemzetiségi önkormányzatnak és a fityeházi székhelyű Muramenti Horvátok Veterán Egyesületének is. Előbbi három helyi rendezvényre – egy nemzetiségi napra, egy horvát anyanyelvű szentmisére, egy hagyományőrző lakodalmas fesztiválra –, valamint egy horvátországi zarándokútra kapott 200-200 ezer forintot. A Muramenti Horvátok Veterán Egyesülete két fityeházi, illetve egy-egy semjénházi és murakeresztúri kulturális vagy szabadidős programhoz nyert ugyancsak 200-200 ezer forint összegű támogatást.

Szintén 200-200 ezer forintot kapott a Nagykanizsára tervezett hagyományőrző és identitástudatot erősítő horvát hét költségeire a Kanizsai Horvátok Egyesülete, a Szőlő és bor a védőszentek oltalmában nevű rendezvénysorozatára a tótszentmártoni a Szent Márton Borbarát Egyesület, a XIV. Horvát Kórusok és Tamburazenekarok Találkozójára a szepetneki horvát nemzetiségi önkormányzat, a horvát nemzetiségek kulturális találkozójára a murakeresztúri Kulturno drustvo Kerestur Közművelődési Egyesület, a Letenyére tervezett Mura Menti Horvát Piknik költségeire a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat, valamint a Zrínyi napok megszervezésére a murakeresztúri Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület is.

A német nemzeti kisebbséghez kapcsolódó zalai programok közül négy kap pályázati támogatást, ebből hármat is a szepetneki német nemzetiségi önkormányzat valósít meg. A Légráddal közösen tervezett nemzetiségi evangélikus találkozó megszervezéséhez 400 ezer, a XXVII. Őszi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Napok megrendezésének költségeihez 350 ezer, egy adventi program megvalósításához pedig 200 ezer forinttal járul hozzá az államtitkárság. A szintén szepetneki Királyi Pál Kulturális Egyesület ugyancsak 200 ezer forintot kapott a Királyi Karácsony nevű programjának megszervezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában